Skip to main content

Hardware Wallet

Inhoudsopgave

 1. Wat is een Hardware Wallet?
 2. Wat kan ik met een Hardware Wallet?
 3. Opslaan van Cryptocurrencies
 4. Ontvangen van Cryptocurrencies
 5. Versturen van Cryptocurrencies
 6. Voordelen
 7. Veilige backup
 8. Welke Hardware Wallets zijn er?

Wat is een Hardware wallet?

Een Hardware Wallet is een handig USB-apparaat ontworpen om jouw Cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum zo veilig mogelijk op te slaan. Omdat de hardware wallet gescheiden is van jouw computer ben je beschemd tegen hackers, virussen en malware. Jouw Private Keys zijn veilig opgeslagen op de wallet en zullen deze nooit verlaten. Mocht jij bijvoorbeeld een keylogger hebben op jouw laptop, dan zijn jouw cryptocurrencies nog steeds volledig veilig opgeslagen.

Het online opslaan van Cryptocurrencies is erg onveilig; en een offline-backup met behulp van papier is foutgevoelig en gebruikers-onvriendelijk. Een Hardware Wallet combineert het beste van de twee: De veiligheid van een offline wallet met het gebruikers gemak van een online wallet.

Wat kan ik allemaal met een Hardware Wallet?

 • Veilig opslaan van diverse Cryptocurrencies, waaronder Bitcoin, Ethereum, Litecoin, ERC20 tokens. Iedere Hardware Wallet heeft een lijst van coins die zij ondersteunen. De volledige lijst vind je op de product pagina zelf.
 • Ontvangen van betalingenJouw Hardware Wallet hoeft niet online of verbonden te zijn om betalingen te ontvangen. Zolang jij jouw adres weet kun je betalingen gewoon ontvangen. Laat je dagelijkse mining fees uitbetalen direct op jouw wallet of gebruik het als veilige opslag voor betalingen die binnenkomen.
 • Versturen van CryptocurrenciesNaast het ontvangen van diverse coins kun jij deze ook weer versturen. Binnen de gemakkelijk te gebruiken user-interface kun jij makkelijk coins versturen. Dit is vrijwel identiek zoals je dat gewend van van een online wallet, maar dan zonder de risico’s. Let er altijd goed op dat je het juiste adres gebruikt.
 • 2-factor authenticatie. Hoewel de belangrijkste functie het opslaan van cryptocurrencies is, kun je deze ook inzetten als sterke 2 factor authenticatie. Dit kan helpen om jouw computer, e-mail en andere online diensten beter te beveiligen.
 • Staking. Sommige hardware wallets bieden ondersteuning voor het staken van jouw cryptocurrency. Dit is een manier om ‘rente’ te verdienen op jouw coins en iedere week, maand of jaar uitbetaald te krijgen. Zo staan jouw cryptocurrencies dus veilig opgeslagen terwijl ze ook nog eens coins voor je verdienen. Een ideale opzet.

Veilig opslaan van Cryptocurrencies

De belangrijkste functie van een Hardware Wallet is het veilig opslaan van jouw munten. Een hardware wallet is een klein extern apparaatje dat jij verbind via een USB poort. Omdat het een extern apparaat is los is het vrijwel ongevoelig voor virussen en malware. Jouw private keys zullen het apparaat nooit verlaten en daardoor niet zichtbaar zijn op de computer zelf. Mocht jouw computer of laptop een virus hebben, dan is jouw externe wallet alsnog veilig. Verificatie en bevestiging gebeurd op de hardware wallet zelf zodat alles veilig afgeschermd is. Mocht jij bijvoorbeeld een betaling willen versturen, dan moet je deze via fysieke knoppen op jouw apparaat bevestigen. Het beeldscherm toont nogmaals het adres waar je naar verstuurd zodat hier ook niet mee geknoeid kan zijn. Een pincode op het apparaat beschermt jouw coins voor mensen die het fysieke apparaat alsnog in hun eigendom krijgen; en een 24-woord secret key is jouw ultieme backup mocht je jouw wallet kwijtraken of gestolen worden. Een Hardware Wallet wordt vaak gezien als de veiligste manier van opslag voor gebruikers. Je hoeft niet aan de slag met enorm ingewikkelde versleutelingsmethodes en beheerd met behulp van een klein apparaatje ‘ jouw eigen bank’ . Jij hebt de controle over jouw munten en niemand anders kan erbij. Een online portemonnee kan gehackt worden of zelfs een grote oplichterij zijn; een offline wallet valt onder jouw eigen beheer.

Wij hebben nog een aparte pagina geschreven over het veilig opslaan van Bitcoin.

Ontvangen van Bitcoin en andere cryptocurrencies

Om de munten veilig op jouw apparaat op te slaat moeten ze eerst ontvangen worden. Dit is vrijwel identiek aan zoals je dat gewend bent bij een online wallet. Na installatie van jouw apparaat ontvang je een adres zoals je dat gewend bent. Door de betreffende coin hier naar te versturen zullen deze binnen no-time ontvangen en veilig opgeslagen worden. Om misbruik door mallware (zoals man in the middle) te voorkomen is het belangrijk dat jij het ontvangst adres nogmaals controleert op het schermpje van jouw externe USB apparaat. Er zijn namelijk slimme programma’s die jouw ontvangst adres bewerken waardoor het lijkt alsof alles goed gaat, maar iemand anders het ontvangt! Met een externe controle is dit niet mogelijk. De Hardware Wallet hoeft niet online te zijn om cryptocurrencies te ontvangen. Het adres dat jij krijgt is altijd geldig en kan gewoon gebruikt worden, of jouw apparaat nu verbonden is of niet. Zo gebruiken wij het zelf voor het uitbetalen van mining fees. De wallet is veilig opgeslagen en is eigenlijk pas nodig wanneer wij de coins willen versturen. Om de privacy van de gebruiker te verhogen krijg jij telkens nieuwe adressen (afhankelijk van de coin). Je kunt ervoor kiezen om telkens een nieuw adres te gebruiken of gewoon het oude adres te blijven gebruiken, deze blijven immers geldig. Let er wel op dat iedere coin een ander adres heeft! Stuur nooit een coin naar het verkeerde adres want dan ben je ze waarschijnlijk kwijt. Zo kan Bitcoin alleen naar een Bitcoin adres; en dus niet  naar een Bitcoin Cash adres of andersom.

Versturen van Crypto munten

Cryptocurrencies op Hardware WalletDe interface van een Hardware Wallet is heel gemakkelijk en lijkt op dat van een online wallet. Nadat jij jouw apparaat met de computer verbind moet je inloggen met gebruik van een door jouw gekozen pincode. Vervolgens open je de betreffende software op jouw computer en krijg je een duidelijke interface. Versturen gaat zoals je dat gewend bent. Vul het adres van de ontvangen in; kies voor een bepaalde fee en klik op versturen. Sommige coins, zoals Ripple, hebben ook nog andere variabelen die je mee kunt sturen indien gewenst. De fee die je kiest bepaald hoe snel de transactie is. Een hogere fee zorgt voor een snellere verwerking en een lagere fee kan soms wat langer duren. Je krijgt een advies over de aangeraden fee (deze zijn afhankelijk van de drukte op het netwerk en veranderen voortdurend) zodat je kunt kiezen wat het beste bij jouw situatie past.

Voordelen

Een hardware wallet heeft een hoop voordelen ten opzichte van de alternatieven, waaronder de online wallet of de papieren wallet. Een online wallet is tamelijk onveilig, en een papieren wallet is erg onpraktisch. Met een hardware wallet combineer je het veiligheid met gemak. Er is een volledige scheiding tussen de private keys en jouw computer. Meer informatie vind je op onze pagina met voordelen van een hardware wallet.

Veilige backup

Wanneer jij voor de eerste keer een Hardware Wallet installeert zul je hierbij 24 woorden aanmaken die dienen als jouw ultieme back-up. Met deze woorden heb jij toegang tot jouw munten, zelfs wanneer jouw hardware wallet verloren gaat. Het is zeer belangrijk om deze woorden veilig op te slaan. Meer informatie vind je op onze pagina over de 24 word recovery seed. Indien je deze 24 woorden goed opslaat heb jij een zeer veilige backup van jouw cryptocurrencies. Wat er ook gebeurd, je kunt altijd toegang herstellen.

Welke hardware wallets zijn er?

Inmiddels zijn er wereldwijd meerdere fabrikanten van hardware wallets. De meeste fabrikanten zijn gevestigd in Europa, waaronder Ledger, Trezor en Shift Cryptosecurity. Een bekend merk uit Amerika is KeepKey en de nieuwe speler Bitfi. De meest populaire producten van dit moment zijn de Ledger Nano S en de Trezor Model T. Afhankelijk van jouw voorkeur en prioriteiten is er altijd wel een offline wallet die bij jou past. Zorg er dus voor dat jij op tijd jouw crypto veilig opslaat.

Hardware wallet voor Smartphone

Sinds 2019 zien we de opkomst van hardware wallets voor smartphones. De eerste volledig geïntegreerde hardware wallet voor mobiele telefoons is de Ledger Nano X. Dankzij de mobiele Ledger Live app en de veilige Bluetooth verbinding kun je deze wallet overal en altijd veilig met je mobiele telefoon gebruiken. Lees meer over hardware wallet op smartphone.

De waardering van www.hardwarewalletonline.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 1012 reviews.