Recovery Seed

Bij installatie van jouw Hardware Wallet moet je 24 woorden opschrijven op papier, dit is jouw 24 word recovery seed. Met deze 24 woorden kun jij altijd toegang tot jouw coins herstellen, zelfs als jouw wallet kwijt raakt of kapot gaat. Deze 24 woorden bieden een uiterst veilige manier van toegang omdat het vrijwel onmogelijk is om te kraken. Echter, omdat deze 24 woorden toegang bieden tot jouw cryptocurrencies is het extreem belangrijk deze uiterst zorgvuldig op te slaan! Iedereen met deze woorden heeft toegang tot jouw coins, ook zonder de hardware wallet zelf.

Seed veilig opslaan

Het is belangrijk om jouw 24-word seed nooit digitaal op te slaan. Niet in een document, excel file of zelfs niet als een foto/afbeelding. Jouw computer loopt altijd diverse risico’s en door jouw seed digitaal op te slaan loop jij kans dat hackers deze kunnen bemachtigen. Ook wanneer jij jouw 24 woorden opslaat en vervolgens encrypt loopt je risico, omdat het op het moment van opslaan alsnog zichtbaar is (keyloggers, screen capture etc.). De beste manier van opslag is dus ouderwets met pen en papier. Zorgvuldig opschrijven op een papiertje en dit papier vervolgens goed opslaan.

Tips om jouw seed veilig op te slaan:

  • Maak nooit een digitale versie van jouw 24-word seed
  • Werk met pen en papier
  • Schrijf de woorden zorgvuldig op
  • Controleer jouw seed (zie hieronder)
  • Zorg dat tijdens het opschrijven er geen camera op het papier gericht is (TV, Laptop, Mobiel). Er is een situatie bekend waar een hacker via de webcam de 24-word wist te achterhalen.
  • Berg het papier vervolgens zorgvuldig op
  • Pro tip: Gebruik in plaats van papier een roestvrij stalen behuizing
  • Extra beveiliging:  leer enkele woorden uit jouw hoofd en laat deze weg uit de seed. Op die manier heeft iemand die het papiertje bemachtigd alsnog geen toegang.
  • Extra beveiliging 2: schrijf de woorden via een door jouw gekozen volgorde. Begin bijvoorbeeld niet bij 1 tot 24 maar schrijf ze op in een andere volgorde (die alleen jij weet!).

Als je de tijd neemt om dingen zorgvuldig op te slaan heb jij een uiterst veilige manier om jouw Bitcoin veilig op te slaan. Vrijwel alle problemen met het stelen van Crypto-coins wordt veroorzaakt door de gebruiker zelf.

Word seed in roestvrij stalen behuizing

Standaard wordt jouw word seed opgeslagen op een stukje papier. Het is echter belangrijk dat deze woorden jaren meegaan, misschien wel je hele leven. Het laatste wat je wilt is deze woorden kwijtraken, want zonder deze woorden kun je nooit meer de toegang tot jouw hardware wallet herstellen. Heb jij dus een aardige hoeveelheid cryptocurrencies opgeslagen, dan adviseren wij sterk om een roestvrij stalen behuizing te gebruiken zoals een Cryptotag behuizing. Dit is een stuk veiliger dan papier.

Jouw seed controleren

Het is uiterst belangrijk dat je 100% zeker weet dat jouw 24 woorden correct zijn. Als je ze niet goed overneemt of de volgorde door elkaar haalt kun jij toegang tot jouw cryptocoins kwijtraken. Er is niemand die de toegang vervolgens nog kan herstellen. Er is geen manier om een wachtwoord te achterhalen of om de coins terug te vinden, je bent ze dan vrijwel zeker kwijt. Het wordt daarom sterk aangeraden om na het opschrijven van de 24 woorden deze nogmaals te controleren.

Recovery seed op TREZOR controleren

De Trezor Hardware Wallet heeft een speciale functie om jouw seed te controleren, de zogenaamde Check Recovery Seed. Om hiervan gebruik te maken log je in op jouw TREZOR wallet. Vervolgens klik je op device settings > Advanced > Check recovery seed.

Doorloop de stappen en op het einde krijg je te horen of jouw seed correct is of niet. Ideaal om te controleren of de 24 woorden correct zijn zonder jouw apparaat te hoeven resetten.

Check Recovery Seed komt in principe neer op het ‘herstellen van het apparaat, zonder het daadwerkelijk te resetten’. In principe wordt achter de schermen dezelfde stappen gevolgd als wanneer je het apparaat zou resetten. Nadat je de woorden hebt ingevoerd vergelijkt de TREZOR Wallet de ingevoerde woorden met de recovery seed, en als deze matchen krijg je een bevestigend resultaat. Jouw wallet wordt niet reset, maar je bent wel zeker dat de woorden kloppen.

Indien jij een melding krijgt dat de woorden incorrect adviseren wij sterk om jouw coins naar een nieuwe (tijdelijke) hardware wallet te versturen. Nadat jouw wallet leeg is kun je deze resetten en de 24 woorden opnieuw instellen. Controleer nogmaals of de seed nu correct is en verplaatst dan de coins weer terug naar jouw Hardware Wallet waarvan je zeker weet dat de 24-word seed correct is.

Recovery seed op Ledger Nano S controleren

De Ledger Nano S wallet heeft inmiddels ook een app uitgebracht waarmee je jouw 24 word seed kunt controleren. Deze app is genaamd Recovery Check en laat jouw in enkele minuten controleren of jij de 24 woorden goed hebt opgeschreven.

Wanneer je de app niet wilt gebruiken kan het ook op andere manieren. Hier zitten echter wel risico’s aan verbonden en wij adviseren dan ook om simpelweg de Recovery Check app te installeren en te gebruiken. Mocht je dat niet willen dan kun je jouw Nano S simpelweg resetten en te kijken of de 24 woorden correct zijn. Als het correct is heb jij opnieuw toegang tot jouw Nano S zonder problemen. Als het echter fout is heb je geen enkele manier om toegang te herstellen en ben je jouw coins kwijt! Deze manier is dus sterk af te raden indien jij al coins hebt opgeslagen.

Als jij echter nog geen coins hebt opgeslagen en jouw Nano S pas net hebt geïnstalleerd adviseren wij voorgaande methode. Voordat je een enkele coin hebt opgeslagen op jouw hardware wallet kun je hem volledig resetten en de 24-word seed controleren. Eventueel kun je een kleine hoeveelheid coins opslaan als extra controle (bijvoorbeeld 0.01 Litecoin). Indien jij toegang krijgt is de seed correct en kun je er zeker van zijn dat je 24 woorden goed  zijn opgeslagen.

Sla de Recovery Seed vervolgens veilig op (zie hierboven).