Bitcoin veilig opslaan

Het veilig opslaan en bewaren van Bitcoin, Ethereum, Litecoin en andere Cryptocurrencies is ontzettend belangrijk. Met de alsmaar stijgende populariteit komen er ook meer hackers en oplichters die proberen jouw Bitcoin te stelen. Met behulp van een Hardware Wallet kun je jouw bitcoin veilig opslaan zonder, zonder ingewikkelde handelingen te hoeven verrichten. Hieronder vind je meer informatie over de opslag van Cryptocurrencies en hoe het werkt.

Bitcoin private keys

Bitcoin en andere cryptocurrencies zijn eigenlijk een soort digitale token, een reeks van tekens die een munt of een gedeelte daarvan vertegenwoordigen. Indien jij deze tekens (key) hebt, bezit jij ook de bijbehorende waarde.

bitcoin-private-keyVoorbeeld van een private key: E9873D79C6D87DC0FB6A5778633389F4453213303DA61F20BD67FC233AA33262

Elke coin heeft zowel een private als public key die ervoor zorgen dat de crypto-munten gevalideerd worden. Zonder hier te diep op in te gaan kun je je voorstellen dat het ontzettend belangrijk is deze private key veilig te houden. Meer weten over private en public keys? Kijk eens op Bitcoin public and private keys for dummies.

Als jij online Bitcoins koopt en deze op een exchange of online wallet zet bezitten zij eigenlijk jouw private key. Jij gaat er vanuit dat zij deze goed zullen bewaren en beheren. Zolang jij echter niet zelf jouw private keys bewaart, blijven je Bitcoins technisch gezien van iemand anders. Als de exchange gehackt wordt of failliet gaat ben jij al jouw Cryptocurrencies kwijt.

Bitcoin veilig bewaren

De enige manier om jouw Bitcoins volledig veilig op te slaan is door jouw eigen private keys te beheren. Hoewel dit ook kan met de hulp van een paper wallet is dit ontzettend omslachtig. Hierbij zou jij jouw key steeds op papier moeten zetten en vervolgens bij elke transactie gebruiken. Dit is foutgevoelig, tijdrovend en vooral erg gebruikers onvriendelijk. Daarnaast is een papiertje snel weg en/of gestolen.

Een veel snellere en veiligere manier is met behulp van een Hardware Wallet. Deze offline wallet verbind met je computer via USB of Bluetooth en dient als extern apparaatje. Het is volledig gescheiden van de computer zodat het resistent is tegen virussen en malware. Mocht jouw laptop geïnfecteerd raken dan is jouw wallet en private keys nog steeds veilig.

Bitcoin veilig bewaren op een Hardware Wallet

Een offline wallet combineert dus de veiligheid van een cold wallet met het gemak van snelle (online) transacties zonder hierbij in te geven op veiligheid. Omdat de privé sleutels opgeslagen zijn op jouw wallet zijn deze nooit zichtbaar voor het publiek, zelfs niet als jouw computer of laptop geïnfecteerd is met een virus.

De software draait op de hardware wallet zelf en is daarom onafhankelijk. De meeste wallets maken gebruik van fysieke knoppen en een pincode om keyloggers en andere vervelende malware te slim af te zijn. Een keylogger kan alles van jouw computer lezen, maar als jij op jouw wallet fysieke knoppen gebruikt kan niemand deze meelezen. Een bijkomend voordeel is deze pincode ervoor zorgt dat zelfs wanneer iemand in het bezit komt van jouw wallet, alsnog een pincode nodig heeft om deze te gebruiken.

Mocht je nu onverhoopt jouw wallet kwijtraken, dan kun je deze nog backuppen met behulp van een Recovery seed. Deze seed is een reeks van 24 willekeurige woorden die dienen als backup. Deze reeks van woorden is dus de final backup van jouw wallet en dient veilig opgeslagen te worden, bijvoorbeeld op papier in een kluis. Deze woorden heb je alleen nodig wanneer jouw wallet gestolen is of wanneer je je pincode vergeten bent.  Op de Ledger Nano S wordt deze ‘seed’ alleen getoond op het apparaat zelf, zodat het opnieuw onafhankelijk is van je laptop.

Koop een Hardware Wallet

Ben jij serieus met Crypto? Wacht dan niet langer en zorg ervoor dat jouw munten veilig opgeslagen worden. Niks is erger dan maandenlang hard werken en zien dat jouw munten opeens allemaal zijn verdwenen. Wij adviseren om naast een hardware wallet gebruik te maken van sterke (unieke) wachtwoorden en om ook 2 factor authenticatie (2FA) in te schakelen.

Maar zelfs met een wachtwoord en 2FA kan er nog van alles misgaan. Bescherm jezelf en je cryptocurrencies met behulp van een Hardware Wallet. Onze meest populaire offline wallet van dit moment is de Ledger Nano S en TREZOR.

Wij zijn officiële Reseller van Ledger en Trezor.