10 tips om Cryptocurrencies veilig op te slaan

Het is enorm belangrijk om jouw Cryptocurrencies veilig op te slaan. Met de stijgende waarde van deze munten zijn er ook steeds meer hackers en virussen die er op uit zijn jouw crypto te stelen. Zorg er dus voor dat je alles veilig opslaat zodat niemand bij jouw munten kan.

  1. Gebruik altijd 2-factor Authenticatie
  2. Sterke en unieke wachtwoorden
  3. Uniek e-mail adres
  4. Anti-virus
  5. Computer alleen voor Crypto
  6. Encrypt jouw Harde Schijf
  7. BIOS wachtwoord
  8. Vergrendel je computer
  9. Niks online laten staan
  10. Gebruik een Hardware wallet

Tip 1 – Gebruik altijd 2-factor authenticatie (2FA)

Met 2 factor authenticatie (2FA) maak jij het veel moeilijker voor hackers en mallware om toegang te krijgen tot jouw cryptocoins. Wanneer je 2FA activeert moet je naast je wachtwoord ook nog inloggen met een extra code. Deze code wordt meestal automatisch gegenereerd op jouw smartphone en veranderd iedere 60 seconden. Zonder deze code kun je niet inloggen, en anderen dus ook niet. Hierbij wordt je telefoon een extra laag van beveiliging, en zonder deze telefoon kan niemand inloggen. Een veel gebruikte app hiervoor is Google Authenticator.

Zelfs wanneer iemand jouw wachtwoord kan achterhalen, is het nog een extra stap om deze code te achterhalen. Zet 2FA op al jouw online wallets en exchanges; maar zorg er ook voor dat jouw e-mail is beveilig met 2FA. Werk het liefst met een generator in plaats van het ontvangen van smsjes.

Extra tip: Wist je dat je met een hardware wallet ook 2FA kunt instellen voor maximale beveiliging?

Tip 2 – Gebruik sterke en unieke wachtwoorden

Dit spreekt voor zich, maar toch doet maar een klein percentage van de mensen dit. De meest voorkomende oorzaak van online diefstal is een zwak wachtwoord. Zorg ervoor dat je minimaal 12 tekens gebruikt, liefst willekeurig en met cijfers en andere tekens erin. Het beste is om een password generator te gebruiken die per site een ander moeilijk wachtwoord genereert. Zelf gebruiken wij meestal LastPass. Hier kun je gratis wachtwoorden genereren.

Vervolgens kun je een wachtwoord manager gebruiken om deze wachtwoorden te beheren. Je kunt de gratis password manager van Google gebruiken (ingebouwd in Chrome), maar zorg er dan wel voor dat je gmail ook goed beveiligd is. Gebruik voor iedere online exchange een ander wachtwoord. Mocht de exchange ooit gehackt worden dan blijft de schade voor jouw beperkt. Wist je dat sommige hardware wallets ook passwords managers zijn, waaronder Trezor?

Tip 3 – Gebruik een uniek e-mail adres voor al jouw Crypto zaken

Inloggen gebeurd meestal met een e-mail adres en wachtwoord. Wanneer jouw e-mail adres bekend is is al de helft van de puzzel opgelost. Wanneer je dus overal hetzelfde e-mail adres gebruikt kan een hacker de helft al raden. Vaak zijn e-mail adressen online te vinden, op een oud forum, social media, een oude website of ergens anders op het internet. Wanneer jij een uniek e-mail adres aanmaak voor al jouw crypto-gerelateerde zaken is het veel lastiger om dit e-mail adres te achterhalen. Zorg er vervolgens voor dat alle e-mails die binnenkomen in deze mailbox worden geforward naar jouw vaste e-mail adres. Uiteraard is het belangrijk om deze extra mailbox goed te beveilig met 2FA en een sterk wachtwoord.

Tip 4 – Installeer een goede anti-virus

Elke computer is gevoelig voor virussen en malware. Er zijn allerlei soorten manieren om jouw cryptocoins te stelen. Denk aan een keylogger die jouw wachtwoord vastlegt, maar ook slimme trucjes waarbij een bitcoin adres wordt veranderd wanneer jij deze kopieert en plakt. Een voorbeeld hiervan was de man in the middle attack. Zo maak je zonder dat je het door hebt jouw cryptomunten over naar een verkeerd adres. Zorg er dus voor dat jouw computer vrij blijft van virussen en malware. Installeer de laatste versies van jouw anti-virus software en betaal hier dan ook voor! Gratis anti-virus is prima voor de gemiddelde computer maar wanneer jij met crypto bezig bent is het verstandig die paar tientjes in een goede anti virus te investeren. Wij zelf gebruiken Norton, maar er zijn meer mogelijkheden.  Naast virussen hebben wij nog aparte software draaien voor malware. Deze software werkt weer net iets anders en helpt mee jouw computer schoon te houden. Zelf gebruiken we de betaalde versie van HitmanPro.

Tip 5- Gebruik een computer alleen voor crypto

Wanneer je serieus met cryptocurrencies bezig bent kan het de moeite waard zijn om te investeren in een aparte computer. Gebruik deze alleen voor crypto-gerelateerde zaken zoals exchanges, online wallets en platforms waar jij bitcoin koopt. Eventueel kun je er ook bijvoorbeeld bankzaken mee doen.

Wat je er dus vooral niet op moet doen is het gebruik van torrents, installatie van gekraakte software, het bezoeken van dubieuze websites, enzovoorts. In principe gebruik je deze computer alleen om in te loggen, crypto te kopen, te verkopen, en te handelen. Ook het bezoeken van crypto-gerelateerde forums en discussiegroepen kan beter niet gedaan worden op deze computer, maar op een computer voor algemene zaken.

Tip 6 – Encrypt jouw harde schijf

Wanneer jouw laptop of harde schijf gestolen wordt kunnen mensen proberen de data hiervan af te halen. Door deze te encoderen met een sterk algoritme kan dit vrijwel onmogelijk worden. Er is genoeg gratis software beschikbaar om jouw harde schijf te encrypten. Zo is vanaf Windows 8.1 zelfs een gratis ingebouwde functie beschikbaar om jouw harde schijf te encoderen met Bitlocker. Meer informatie vind je in de link hiervoor, maar het komt erop neer dat alle data op jouw computer wordt versleuteld met een zeer sterk wachtwoord. Dit algoritme is vrijwel onmogelijk te aanraden. Zelf ontvang je een uniek sleutel die deze encodering kan opheffen mocht je dat ooit nodig hebben, bijvoorbeeld wanneer je jouw harde schijf in een andere computer plaatst.

Tip 7 – Zet een bios-wachtwoord op je computer

Het instellen van een bios-wachtwoord zorgt ervoor dat niemand toegang kan krijgen tot de computer zelf. In combinatie met tip 6 is voor hackers dan vrijwel onmogelijk om bij jouw data te komen. Een bios-wachtwoord zorgt ervoor dat je nog voor het opstarten van de computer om een wachtwoord gevraagd. Het is in principe het eerste wat moet gebeuren voordat je toegang krijgt tot de computer. Een bios-wachtwoord is sterk en lastig te kraken. Zorg er uiteraard wel voor dat je dit wachtwoord nooit kwijtraakt, omdat je de toegang tot jouw computer (en data) dan ook kwijtraakt. Er is geen ‘ wachtwoord vergeten’ functie.

Zorg er voor dat je niet alleen een bios-wachtwoord hebt, maar ook een wachtwoord op jouw gebruikers profiel. Dit is belangrijk bij de volgende tip.

Tip 8 – Vergrendel de computer

Zorg ervoor dat zodra je wegloopt van de computer je deze vergrendeld.  Dit kost je minder dan een seconde en voorkomt dat anderen mensen jouw computer zomaar kunnen gebruiken. Denk maar eens na wat mensen allemaal kunnen doen wanneer ze toegang hebben tot jouw computer. Meestal staat je e-mail open, zijn er voor ingevulde wachtwoorden en misschien heb je zelfs een exchange open staan. Het overmaken van crypto naar een verkeerd adres kan zo gebeurd zijn, voordat je terug bent en doorhebt wat er nu gebeurd is. Maak het een gewoonte om je computer altijd te vergrendelen, zelfs als je even naar de WC gaat. Op windows kun je dit doen met de sneltoets Windows + L. Uiteraard moet je ook een wachtwoord hebben op jouw profiel, anders heeft het nog geen zin (zie ook tip 7).

Tip 9 – Laat niks op Exchanges staan

Exchanges zijn plekken om cryptocurrencies te handelen. Met name om iets te kopen, verkopen en eventueel te (day)traden. Het is echter geen plek om te gebruiken als langdurige opslag. Er zijn vele voorbeelden van exchanges die opeens verdwijnen, gehackt worden of andere problemen hebben. Dit gaat met name op voor sommige ‘ meer dubieuze exchanges’. Nu er meer dan 100 verschillende exchanges zijn bestaan er ook een paar waarvan je je kunt afvragen hoe betrouwbaar ze zijn. Haal jouw crypto hier af zodra het kan. Mocht zo een beurs opeens failliet gaan of verdwijnen, dan ben jij jouw crypto volledig kwijt.

Tip 10 – Gebruik een Hardware Wallet

De veiligste manier om jouw cryptocurrencies op te slaan is met een Hardware Wallet. Dit is een handig usb-apparaat waarop je jouw crypto private keys veilig kunt opslaan. Een soort apart kastje speciaal ontwikkeld om coins veilig te houden. Jouw private keys worden hierop versleuteld opgeslagen en de keys zullen nooit zichtbaar zijn voor jouw computer. Dit betekend dat zelfs wanneer jouw computer een virus mocht hebben, jouw coins veilig blijven afgeschermd. Voor iedereen die serieus met crypto bezig is wordt een hardware wallet sterk aangeraden. Voor minder dan 100 euro heb je er al 1, bijvoorbeeld de Ledger Nano S of de Trezor wallet. Met een hardware wallet ben jij echt eigenaar van jouw coins, waar je bij een online wallet of exchange nog steeds afhankelijk bent van een andere partij.

 


Dat waren onze 10 tips om jouw Cryptocurrencies veilig op te slaan en veilig te houden van hackers en virussen. Veilig bewaren van crypto is niet zo ingewikkeld, maar je moet er wel even de tijd voor nemen en ervoor zorgen dat het goed beveiligd is. Voorkom dat jij slachtoffer wordt van diefstal en beveilig alles van te voren.

Heb jij nog een tip? Neem contact met ons op en we zetten hem erbij.

Cryptocurrencies veilig opslaan