Bitcoin kopen

Nieuw: Zie onze top 5 Crypto Exchanges van 2021

Bitcoins kopen en verkopen is heel makkelijk. Er zijn tientallen websites, met hun eigen voor en nadelen. Het is echter belangrijk om een bedrijf te vinden dat goed bij jouw past, en bovendien veilig en betrouwbaar is. In dit overzicht maken we je wegwijs in de vele mogelijkheden en proberen we je een goed advies te geven. Bij de keuze om jouw bitcoin te kopen zijn gemak, veiligheid, snelheid en prijs belangrijke factoren. Soms kun je bijvoorbeeld wel met iDeal betalen, terwijl bij andere dit alleen kan via CreditCard of overboeking. Soms is de website beschikbaar in het Nederlands en soms in het Engels. Voor een grotere uitdaging adviseren wij om te traden op ‘Exchanges’. Dit zijn marktplaatsen met kopers en verkopers, maar vereist wel de nodige kennis.

Jouw eerste bitcoin kopen

De aankoop van jouw eerste (stukje) bitcoin kan erg spannend zijn! Het is allemaal nieuw en onwennig, en er zijn zoveel opties. Wanneer je voor het eerst Cryptocurrencies koopt adviseren wij vooral gemak, veiligheid en duidelijkheid. Betrouwbare bedrijven zonder te veel functies, waarbij je makkelijk en snel jouw bitcoins kunt kopen.

Coinbase
Wereldwijd waarschijnlijk de grootste en meest betrouwbare partij. Het bedrijf is in Amerika gevestigd, heeft meer dan 35 miljoen gebruikers en is ook beschikbaar in Nederlands en Engels. Je krijgt meteen een Online Wallet. Wij adviseren dit alleen voor kleine hoeveelheden (<100 euro). Mocht je daarover gaan dan adviseren wij de coins over te maken op een Hardware Wallet. Met de volgende link krijg jij (en wij) gratis 10$ start tegoed.

Bitvavo
Het grootste platform in Nederland, met ondersteuning voor meer dan 50 verschillende cryptocurrencies. Denk aan Bitcoin, Ethereum, Litecoin en Ripple. Fijn aan Bitvavo is dat je er kunt betalen met iDeal en snelle SEPA-overboeking, wat bij andere exchanges niet altijd kan. Bij aanmaak van een account krijg je meteen een online wallet erbij, waar je kleine hoeveelheden cryptocurrencies prima kunt opslaan. Wanneer jij voor meer dan 500 euro aan cryptocurrencies hebt adviseren wij deze op te slaan in een hardware wallet.

Bitonic
Wanneer je liever koopt bij een Nederlands bedrijf is Bitonic een goede optie. Dit bedrijf bestaat al sinds 2012 en biedt al jarenlange een betrouwbare en snelle service. De prijzen liggen soms net iets hoger vergeleken Coinbase, maar je kunt dan wel betalen met iDeal. Voor kleine bedragen maakt dit prijs verschil niet veel uit. Om Bitcoins te kopen bij Bitonic voer je simpelweg in hoeveel Bitcoin of voor hoeveel geld je wilt kopen, en de calculator rekent het automatisch uit. Vul vervolgens het adres in van jouw bitcoin wallet en na enkele uren ontvang je jouw gekochte bitcoins.

 Website Soort Cryptomunten Betaalmogelijkheden Ons Cijfer
 Coinbase Direct kopen/verkopen Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple, + 20 CreditCard, Overboeking 8/10
 Bitvavo Direct kopen/verkopen Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple, + 50 iDeal, CreditCard, Overboeking 9/10
 Bitonic Direct kopen/verkopen Bitcoin iDeal, Bancontact 7/10
 Bit4coin Direct kopen/verkopen Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple iDeal, Overboeking 8/10

Bitcoin kopen op een Exchange

Kopen op een Exchange heeft voor en nadelen. Vaak is de prijs wat lager, maar het vergt wel een stuk meer ervaring. Een exchange is een soort marktplaats, waar mensen voortduren cryptocurrencies kopen en verkopen. Dit is een veel flexibelere omgeving waar de prijs voortdurend fluctueert. Je kunt kiezen om jouw cryptomunten direct te kopen of te werken met ‘limit orders’ of stop loss orders. De mogelijkheden zijn veel uitgebreider, maar daarom ook iets ingewikkelder. Indien jij bekend met Bitcoin is dit waarschijnlijk de goedkoopste methode om Bitcoins te kopen, en ook de beste manier om ze weer te verkopen.

Per exchange betaal je een kleine fee per transactie, meestal tussen de 0.1% en 0.3%. Dit lijkt wellicht veel maar omdat de prijzen zelf veel gunstiger zijn betaal je uiteindelijk minder. Op dit moment is er helaas geen exchange waar betaling met iDeal mogelijk is. Je kunt wel overschrijven door middel van bankoverboeking of met CreditCard. Vervolgens staan jouw euro’s ‘in jouw account’ en kun je hiermee verschillende cryptocurrencies kopen.

Coinbase Pro
Onze favoriete exchange op dit moment is Coinbase Pro (voorheen GDAX). Dit is een onderdeel van Coinbase, en je kunt makkelijk tussen de reguliere omgeving en de Pro omgeving wisselen. Na goedkeuring van jouw account kun je meteen traden op Coinbase Pro. Voor geavanceerde gebruikers kun je gebruiken maken van market, limit, en stop – orders. Tegenwoordig vind je ook margin trading. Fijn is dat je meteen een mooie tracker krijgt met alle mogelijke vormen van analyse. Denk een EMA 26, een order book en allerei andere tools.

Binance
Binance is de laatste jaren enorm gegroeid. Dit is na Coinbase Pro waarschijnlijk de grootste exchange voor Cryptocurrencies, en je vind er met name een heleboel Altcoins. Vrijwel elke coin is hier te vinden; en bovendien kun je vaak ook nog eens traden, staken of exchangen. Binance is enorm uitgebreid en soms niet het meest logische platform. Prima voor de gevorderde gebruiker, maar af te raden voor beginners. Je betaald lage fees en krijgt gunstige prijzen. Nadeel is dat je alleen met andere crypto kunt kopen, dus je moet eerst Bitcoin of Ethereum kopen bij bijvoorbeeld Coinbase Pro.

 Website Soort Cryptomunten Betaalmogelijkheden Ons Cijfer
 Coinbase Pro Exchange/Markt Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Litecoin Overboeking 9/10
 Kraken Exchange/Markt Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Litecoin, Ripple, EOS, Dash, Monero.  Overboeking 6/10
 Binance Exchange/Markt Zeer veel mogelijkheden. Vrijwel alle coins. Lage fees en gunstige prijzen. Alleen met crypto betalen. 8/10

Bitcoin kopen met iDeal

Wanneer je niet te ingewikkeld wilt doen en wilt betalen met iDeal is Bitonic een prima optie. Bij dit Nederlandse bedrijf kun jij direct Bitcoins kopen en afrekenen met iDeal. Vul hiervoor het bedrag in in Bitcoins of in euro en het wordt automatisch berekend. Vervolgens vul jij jouw Bitcoin adres in, deze kun je vinden op jouw hardware wallet. Na betaling ontvang jij vaak direct of binnen enkele uren jouw Bitcoins op jouw bitcoin-adres.

Bitcoin cadeaubon

Het is ook mogelijk om Bitcoin cadeau te doen in de vorm van een cadeaubon. Je kunt hiervoor zelf aan de slag gaan met private keys en QR-codes, maar er zijn ook bedrijven die jouw een mooie kant en klare cadeaubon geven waarmee je makkelijk bitcoins kunt verzilveren. Zo heeft bit4coin de mogelijkheden om een bitcoin cadeauvoucher te kopen die vervolgens makkelijk ingewisseld kan worden voor Bitcoin, Litecoin, Ethereum of Ripple. Deze bitcoin cadeaubon wordt netjes als kaart geleverd en kan dus echt als cadeautje gebruikt worden.

Overigens kun je bij bit4coin ook online vouchers kopen die je dan weer kunt inwisselen. Handig als je het cadeau direct nodig hebt of zelf gewoon crypto wilt kopen.

Bitcoin veilig opslaan

Let erop dat je niet  te veel Bitcoin en andere Cryptocurrencies op exchanges laten staan. In principe zijn zij in het bezit van jouw munten; niet jij! Zet daarom al jouw munten veilig op een hardware wallet waarvan jij zelf de private keys beheerd. Op die manier heb jij altijd volledige controle en kies je zelf wat er gebeurd. Voorkom het verlies van jouw cryptocurrencies en zorg voor een veilige opslag. Op de volgende pagina vind je meer informatie over het veilig opslaan van Bitcoin.