Bitcoin kopen

Het kopen van Bitcoins en Altcoins kan op verschillende manieren; ieder geschikt zijn voor verschillende doeleinden. Zo kun je soms wel met iDeal betalen, heb je soms te maken met een maximum hoeveelheid en zijn sommige niet in het Nederlands beschikbaar. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden, geordend op ‘ moeilijkheidsgraad’

 Website Moeilijkheid Soort Cryptomunten Betaalmogelijkheden Ons Cijfer
 Bitonic.nl  2/10 Direct kopen/verkopen Bitcoin iDeal, Bancontact 7/10
 Bit4coin  2/10 Direct kopen/verkopen Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Litecoin, Ripple iDeal, Overboeking 8/10
 Coinbase.com  4/10 Direct kopen/verkopen Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Litecoin CreditCard, Overboeking 8/10
 Coinbase Pro  7/10 Exchange/Markt Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Litecoin Overboeking 9/10
 Kraken  7/10 Exchange/Markt Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Litecoin, Ripple, EOS, Dash, Monero.  Overboeking 6/10
 Binance 8/10 Exchange/Markt Zeer veel mogelijkheden. Vrijwel alle coins. Lage fees en gunstige prijzen. Alleen met crypto betalen. 8/10

Bitcoin kopen met iDeal

Wanneer je niet te ingewikkeld wil doen en wilt betalen met iDeal is Bitonic een prima optie. Bij dit Nederlandse bedrijf kun jij direct Bitcoins kopen en afrekenen met iDeal. Vul hiervoor het bedrag in in Bitcoins of in euro en het wordt automatisch berekend. Vervolgens vul jij jouw Bitcoin adres in, deze kun je vinden op jouw hardware wallet. Na betaling ontvang jij vaak direct of binnen enkele uren jouw Bitcoins op jouw bitcoin-adres.

Een andere optie is kopen via Coinbase, een van de grootste bitcoin platformen in de wereld. Hier is betalen via iDeal helaas niet mogelijk, maar wel Creditcard en overschrijving. Naast Bitcoin kun je hier ook Ethereum en Litecoin kopen.

Deze methode is de gemakkelijkste manier en ideaal om mee te beginnen. Let er wel op dat de fees vaak hoger zijn dan direct kopen op een Market of Exchange.

Bitcoin kopen op een Exchange

Een exchange is een soort marktplaats, waar mensen voortduren cryptocurrencies kopen en verkopen. Dit is een veel flexibelere omgeving waar de prijs voortdurend flucteert. Je kunt kiezen om jouw cryptomunten direct te kopen of te werken met ‘limit orders’ of stop loss orders. De mogelijkheden zijn veel uitgebreider, maar daarom ook iets ingewikkelder. Indien jij bekend met Bitcoin is dit waarschijnlijk de goedkoopste methode om Bitcoins te kopen, en ook de beste manier om ze weer te verkopen.

Per exchange betaal je een kleine fee per transactie, meestal tussen de 0.1% en 0.3%. Dit lijkt wellicht veel maar omdat de prijzen zelf veel gunstiger zijn betaal je uiteindelijk minder. Op dit moment is er helaas geen exchange waar betaling met iDeal mogelijk is. Je kunt wel overschrijven door middel van bankoverboeking of met CreditCard. Vervolgens staan jouw euro’s ‘in jouw account’ en kun je hiermee verschillende cryptocurrencies kopen.

Onze favoriete exchange op dit moment is Coinbase Pro (voorheen GDAX), onderdeel van Coinbase. Aanmelden gaat via Coinbase ; na goedkeuring van jouw account kun je meteen traden op Coinbase Pro. Indien je met name interesse hebt in altcoins is Binance een echte aanrader. Je vindt er vrijwel elke coin die er is. Je betaald lage fees en krijgt gunstige prijzen. Nadeel is dat je alleen met andere crypto kunt kopen, dus je moet eerst Bitcoin of Ethereum kopen bij bijvoorbeeld Coinbase Pro.

Bitcoin cadeaubon

Het is ook mogelijk om Bitcoin cadeau te doen in de vorm van een cadeaubon. Je kunt hiervoor zelf aan de slag gaan met private keys en QR-codes, maar er zijn ook bedrijven die jouw een mooie kant en klare cadeaubon geven waarmee je makkelijk bitcoins kunt verzilveren. Zo heeft bit4coin de mogelijkheden om een bitcoin cadeauvoucher te kopen die vervolgens makkelijk ingewisseld kan worden voor Bitcoin, Litecoin, Ethereum of Ripple. Deze bitcoin cadeaubon wordt netjes als kaart geleverd en kan dus echt als cadeautje gebruikt worden.

Overigens kun je bij bit4coin ook online vouchers kopen die je dan weer kunt inwisselen. Handig als je het cadeau direct nodig hebt of zelf gewoon crypto wilt kopen.

Bitcoin veilig opslaan

Let erop dat je niet  te veel Bitcoin en andere Cryptocurrencies op exchanges laten staan. In principe zijn zij in het bezit van jouw munten; niet jij! Zet daarom al jouw munten veilig op een hardware wallet waarvan jij zelf de private keys beheerd. Op die manier heb jij altijd volledige controle en kies je zelf wat er gebeurd. Voorkom het verlies van jouw cryptocurrencies en zorg voor een veilige opslag. Op de volgende pagina vind je meer informatie over het veilig opslaan van Bitcoin.

 

Zie ook ons artikel over Ripple Kopen.