Bitcoin aan je kinderen geven

Of je nu eenmalig Bitcoin wilt geven, of ieder jaar een mooie spaarpot voor je kinderen wilt maken, het is belangrijk om vooruit te kijken en de juiste keuzes te maken. In dit artikel kijken we de verschillende opties om Bitcoin aan je kinderen te geven, waar je op moet letten en dingen die je vooral niet moet doen. In dit geval spreken over Bitcoin aan je kinderen geven, maar uiteraard geld het zelfde voor het geven aan vrienden, familie etc.

Bitcoin spaarrekening voor je kinderen

Klassiek gezien was het altijd een prachtig idee om een spaarrekening te openen voor de kinderen, hier ieder jaar een bepaald bedrag op te storten, en dit vrij te laten komen wanneer zij bijvoorbeeld 18 of 21 zijn geworden. Een mooie ondersteuning voor een nieuwe fase in hun leven. Nu Bitcoin de kinderschoenen achter zich heeft gelaten en een serieuze munt eenheid is komt steeds vaker de vraag of je hetzelfde kunt doen als een spaarrekening openen, maar dan met cryptocurrencies.

Stel je voor dat jij 10 jaar geleden een Bitcoin rekening voor je kinderen was gestart; dan waren ze nu waarschijnlijk multimiljonair! Maar ook met de koersen van vandaag en de verwachte ontwikkeling, zou dit wel eens een heel mooi rendement voor je kinderen kunnen opleveren. Anno 2020 zijn de schattingen dat Bitcoin kan oplopen tot $400.000 per coin in de komende jaren. Uiteraard is dit speculatie en niemand kan de toekomst voorspellen, maar wat mogelijk een heel mooie investering om aan je kinderen te geven.

In tegenstelling tot een spaarrekening bij een bank, kun je bij Bitcoin jouw rekening volledig zelf beheren. Dit geeft meer verantwoordelijkheden, maar ook meer mogelijkheden. Omdat Bitcoin en cryptocurrencies vol op in ontwikkeling zijn, is het dan ook belangrijk om vooruit te kijken en een planning te maken wat je wilt doen. Hoe oud zijn je kinderen nu? Wanneer wil je het eventueel aan ze geven? Hoe vaak wil je iets storten? En hoeveel wil je eigenlijk geven? Het antwoord op deze vraag kan leiden tot een verschillende strategie.

Bitcoin geven wanneer je kinderen 18 zijn

Zijn jouw kinderen nu nog jong en wil je ze graag iets geven wanneer ze 18 zijn; dan is het belangrijk om goed vooruit te kijken. Wij twijfelen er niet aan dat Bitcoin over 18 jaar nog steeds zal bestaan, maar dit is minder zeker wanneer je het hebt over individuele bedrijven, online wallets en andere spelers in de markt. Het is dus belangrijk om te investeren zonder afhankelijk te zijn van andere partijen. Liefst zou je nu bijvoorbeeld Bitcoin kopen, er niet meer naar omkijken, en het 20 jaar later veilig aan iemand geven.

Hierdoor vallen er een aantal opties weg. Je wilt het niet opslaan in een online wallet, want wie weet of het bedrijf erachter nog bestaat over 20 jaar. Je wilt het ook niet op een offline wallet op jouw computer zetten, want in 20 jaar zul jij meerdere keren jouw computer vervangen hebben. Iedere keer verhuizen brengt de nodige risico’s met zich mee; laat staan dat je het simpelweg kunt vergeten of kwijt raken. Dit zijn dus geen goede opties.

Hieronder hebben wij een tabel gemaakt om de verschillende opties met elkaar te vergelijken. Er zullen ongetwijfeld nog combinaties en tussenwegen mogelijk zijn, maar dit zijn wat ons betreft de 4 meest gangbare opties. Een rood kruis laat zien dat deze hier niet goed scoort, een blauwe streep is niet goed en niet slecht, en een groen vinkje geeft aan dat de optie hier goed scoort. Zoals je kunt zien is onze favoriet de stalen behuizing met de 24 woorden, gevolgd door een fysieke hardware wallet.

Offline Wallet Online Wallet Paper Wallet Hardware Wallet Stalen behuizing
Bitcoin opslaan
Altcoin opslaan
Veiligheid  
Toekomst bestendig    
Bijstorten
Makkelijk overdraagbaar  
Eigen beheer
Inzichtelijk    
Bestand tegen brand en waterschade
Beschermd tegen fysieke diefstal
Leuk als cadeau

Offline wallet: Hierbij maak jij een wallet op jouw computer aan, waar je vervolgens de adressen aanmaakt.
Online wallet: hierbij maak jij een wallet aan bij een derde partij, en vertrouwd erop dat zij de crypto veilig houden.
Paper wallet: een manier waarop je de toegang tot jouw crypto opschrijft op papier.
Hardware wallet: een fysiek apparaatje om jouw crypto op te slaan. Zeer veilige manier van opslag.
Stalen behuizing: onverwoestbare opslag methode van jouw word-seed. Zeer toekomstbestendig.

Opslaan in stalen behuizing

Wanneer je kiest voor een stalen behuizing heb je eigenlijk vrijwel alle voordelen. Super veilig, in eigen beheer, onafhankelijk, toekomstbestendig, leuk als cadeau en ook beschermd tegen diefstal, brand en waterschade. Wat ons betreft veruit de beste optie wanneer het gaat om lange termijn opslag. Wanneer je kiest voor deze methode maak je jouw unieke private key aan, zet deze om in 24 woorden met behulp van BIP39, en na 20 jaar geef je deze 24 woorden aan je kinderen. Je bent dan onafhankelijk van software, bedrijven en andere ontwikkelingen. De private keys zullen voor altijd geldig blijven, niemand anders kan erbij, en na 20 jaar zijn de relevante cryptocurrencies nog precies zoals je ze hebt achtergelaten. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel makkelijk te doen.

  1. Genereer een 24-word seed. Deze 24 woorden zijn gekoppeld aan jouw private key, volledig uniek en vrijwel onkraakbaar. Zelfs supercomputers kunnen deze woorden combinatie niet raden. De makkelijkste manier om deze 24 woorden aan te maken is met behulp van een hardware wallet. Bij het installeren van bijvoorbeeld een Ledger of Trezor is de eerste stap om deze 24 woorden aan te maken. Je wordt stap voor stap door het proces geleid. Na afloop heb jij 24 woorden die uniek zijn voor jouw private key.
  2. Koppel deze 24 woorden aan een Bitcoin adres. Ook hier is het gebruik van een hardware wallet erg aan te raden. Je kunt dan makkelijk 1 of meerdere adressen aanmaken voor de cryptocurrencies die jij wilt. Maak bijvoorbeeld een Bitcoin adres en een Ethereum adres aan. Noteer deze adressen zorgvuldig en zorg dat je ze netjes bewaard. Zelfs wanneer de fabrikant van de hardware wallet failliet zou gaan, blijven deze 24 woorden en bitcoin adressen gewoon geldig. Sterker nog, jouw bitcoin adres zal voor altijd geldig blijven, gekoppeld aan jouw 24 woorden en nooit verlopen.
  3. Stort een kleine hoeveelheid Bitcoin naar dit adres. Verifieer of alles klopt en de coins inderdaad aankomen. Gelukt? Dan ben je eigenlijk klaar!

Je hebt nu 24 woorden die gekoppeld zijn aan dit bitcoin adres, die nooit zullen veranderen en voor altijd geldig blijven. Je kunt er nu voor kiezen om eenmalig, jaarlijks of zelfs maandelijks een bedrag over te maken naar dit bitcoin adres. Je kunt dit automatiseren zodat je er geen omkijken naar hebt, of het zelf handmatig te doen. Omdat transacties via de Blockchain lopen, hoeft jij niet online te zijn om de coins te ontvangen. Het adres dat jij hebt aangemaakt is dus altijd geldig, zelfs wanneer jij offline bent. Je hoeft dus niet telkens jouw bitcoin adres (in dit geval op de hardware wallet) te controleren, maar je kunt wel je transacties controleren in de Blockchain Explorer. Vul hier simpelweg jouw bitcoin adres in en je krijgt een overzicht van alle transacties naar dit adres.

24 woorden netjes bewaren

Nu heb je eigenlijk alles gedaan om de cryptocurrencies veilig en voor altijd te bewaren. De 24 woorden die je hebt aangemaakt zijn nu de de sleutel tot het bitcoin-adres; en eigenlijk hetgeen dat je aan je kinderen wilt geven. Maak ook hier is het belangrijk om deze woorden uiterst zorgvuldig te bewaren. Raak je er 1 kwijt? Dan ben je de toegang tot dit Bitcoin adres kwijt! Wij adviseren daarom om de woorden vast te leggen in een roestvrij stalen behuizing. Deze speciaal hiervoor ontworpen materialen zijn vuurbestendig, waterbestendig en blijven in theorie voor eeuwig goed. Zo kun je hem veilig in de kluis leggen, verstoppen of zelfs letterlijk ingraven of in het cement storten. Zolang deze 24 woorden veilig zijn, kan niemand bij dat bitcoin-adres. Zelfs wanneer deze capsule onder de grond is begraven, kun jij rustig Bitcoin overmaken naar het bitcoin adres.

  1. Bewaar de 24 woorden in een stalen behuizing, zoals de Roestvrij stalen Cryptosteel Capsule.
  2. Controleer of alles 100% klopt en verzegel de woorden.
  3. Verstop deze 24 woorden op een goede plek. Je hebt ze pas weer nodig wanneer je jouw bitcoin aan je kinderen wilt geven.
  4. Wanneer het zover is haal je de Capsule tevoorschijn, geeft dit aan je kinderen, en met behulp van de 24 woorden hebben zij toegang.

Zover wij kunnen inschatten is de veiligste, beste en meest betrouwbare methode om Bitcoin aan je kinderen te geven. Hiermee dek je de meeste risico’s af, ben je niet afhankelijk van derde partijen en heb je ook nog eens een mooi fysiek cadeau dat je aan je kinderen kunt geven. Wat een prachtig verhaal wanneer jij na 18 jaar deze stalen capsule aan je kinderen geeft; wie weet met welke waarde!

word-seed-bewaren

Wat zijn de risico’s?

Het is natuurlijk onmogelijk om met zekerheid in de toekomst te kijken. We weten niet wat er volgend jaar gebeurd, laat staan over 20 jaar. Wij zijn er echter van overtuigd dat Bitcoin nog altijd zal bestaan, en waarschijnlijk een zeer prominente rol heeft ingenomen in ons betalingsverkeer. Mocht om een of andere onvoorstelbare reden Bitcoin het niet redden, dan zijn jouw coins op dat moment ook niks meer waard.

Ook weten wij niet wat de legale, financiële en juridische regelgeving zal zijn over 20 jaar. Het is niet duidelijk hoe het zit met belasting en erfrecht wanneer je op deze manier ‘geld’ aan je kinderen geeft. Bespreek dit dus goed met een financieel adviseur of laat je inlichten voor jouw specifieke situatie.

 

Disclaimer: Wij zijn geen juristen, advocaat of financieel adviseer. Dit is geen financieel advies. Raadpleeg een jurist of professioneel adviseur alvorens actie te ondernemen. Het is mogelijk dat je belasting dient te betalen over je aankopen en donatie aan je kinderen.