Wat kun je allemaal met een Ledger hardware wallet?

Ledger is opgericht in 2014, en sindsdien uitgegroeid tot de marktleider op het gebied van crypto-security en hardware wallets. Ze zijn met name bekend geworden door een enorm populaire Ledger Nano S wallet; een compacte wallet tegen een aantrekkelijke om jouw cryptocurrencies veilig op te slaan. Sinds het lanceren van deze wallet, zijn er echter tientallen functies en mogelijkheden toegevoegd die de apparaten van Ledger enorm divers maken voor al jouw crypto benodigdheden. Buiten het veilig opslaan van jouw crypto, kun je nu ook staken, lenen, swappen, kopen en verkopen van jouw munten.

1. Veilig opslaan van jouw crypto

De voornaamste en belangrijkste functie is het veilig bewaren van jouw cryptocurrencies. Dit is en blijft de belangrijkste functie van een hardware wallet, en met hun jarenlange ervaringen en grote research team doen ze dit dan ook zeer goed. Ledger ondersteund meer dan 1500 coins en tokens en er komen maandelijks nieuwe bij. In samenwerking met Ledger Live is het beheer makkelijk, en sinds 2019 hebben zij ook nog een hardware wallet voor jouw mobiele telefoon genaamd de Nano X. Wanneer jij jouw crypto in eigen beheer wilt, onafhankelijk van een derde partij, is een hardware wallet eigenlijk onmisbaar.

2. Crypto kopen

Je kunt natuurlijk op vele manieren Bitcoin en andere cryptocurrencies kopen; en wij adviseren meestal om dit gewoon via jouw favoriete manier te doen. Soms is het echter fijn om jouw coins direct te kopen en verkopen vanaf jouw Ledger wallet. Met de integratie van Coinify en Wyre is dit nu mogelijk. Hiermee vermijd je het risico dat jouw crypto op een exchange of derde partij staat, maar koop het direct op jouw hardware wallet. Alles blijft daardoor in jouw eigen beheer. De crypto die je koopt binnen Ledger Live worden direct op jouw Ledger opgeslagen, en hoeft dus niet heen en weer verzonden te worden. Dit kan ook handig zijn wanneer je jouw crypto direct op verschillende adressen wilt laten storten om het lastiger te maken ze te traceren. Let er wel op dat het niet altijd de goedkoopste manier is, en dat wanneer jij ook wilt traden en handelen het vaak handiger is om dit via een exchange te doen. Zie hiervoor ook onze 5 favoriete crypto exchanges. Wanneer je dit doet, voorkom dan wel dat er grote hoeveelheden op exchanges blijft staan om onnodig risico te voorkomen.

Ledger Live crypto kopen

3. Staking

Het is nu ook mogelijk om direct vanaf jouw Ledger te Staken; een ideale manier om geld te verdienen met jouw huidige cryptocurrencies. Staken is een manier om passief inkomen te generen, een beetje zoals je rente krijgt (of zou moeten krijgen…) op jouw bankrekening. Bij Proof-of-Stake (POS) wordt er gebruikt gemaakt van coins om het netwerk te beveiligen. Door jouw coins hiervoor beschikbaar te stellen, help je dus eigenlijk mee aan de veiligheid, en hier krijg je een beloning voor. Het grote voordeel hier is dat jouw coins gewoon in eigen beheer blijven, en nooit jouw wallet zullen verlaten! Je hoeft dus niks te versturen, verzenden of verkopen om op die manier geld te verdienen. Het enige wat je moet doen is de coins veilig opslaan op jouw Ledger en te kiezen voor Staking. Momenteel worden Tezos, Tron, Cosmos, Algorand en Polkadot ondersteund. Met staking kun verdien je meestal tussen de 1% tot 12%, al is dit afhankelijk van het protocol en de periode. Nu kun je er ook voor kiezen om bij een derde partij als Bitvavo te staken; maar het nadeel is dat jouw coins dan dus niet in eigen beheer zijn. Door direct vanaf jouw Ledger te staken zijn jouw coins in eigen beheer, en hoef je dus niet een andere partij te vertrouwen dat ze jouw coins veilig houden.

4. ParaSwap

Met behulp van ParaSwap kun jij heel makkelijk coins voor elkaar wisselen, zonder dat je hierbij FIAT geld (zoals euro’s en dollars) nodig hebt. Zo kun je direct wisselen van een coin naar een stablecoin om risico te verminderen, of makkelijk de ene coin voor de ander omruilen. ParaSwap werkt op de Ethereum-chain en werkt dus met name bij coins en tokens die gebaseerd zijn op deze ethereum chain. Ook dit wisselen van coins (Swap) is natuurlijk mogelijk via exchanges, maar wederom loop je daar derde partij risico. ParaSwap is een DEX (Decentralised Exchange) die niet zelf de funds beheerd, maar alleen de swap mogelijk maakt. Het is dus eigenlijk zoals blockchain bedoeld is, waarbij gebruikers direct met elkaar handelen zonder tussenkomst van derde partijen die een hoge fee willen, en ook nog eens risico met zich meebrengen. Door ParaSwap direct in Ledger Live te gebruiken voorkom je deze risico’s, en verruil jij makkelijk je crypto van de een voor de ander. Met name het wisselen naar een stablecoin zoals USDT is een veel gebruikte functie, om snel in en uit markten te springen wanneer de volatiliteit omhoog gaat.

Tot slot: Jouw startplaats voor cryptocurrencies

Met al deze nieuwe functies transformeert Ledger zich van een een bedrijf dat zich puur focust op het opslaan van crypto, tot een soort startpagina voor alles wat met crypto te maken heeft. Of jij nu wilt opslaan, kopen, verkopen, handelen, staken, etc. Het kan allemaal via Ledger. We kunnen niet vaak genoeg zeggen hoe belangrijk het is om jouw crypto NIET op externe exchanges te laten staan, en met de introductie van al deze nieuwe functies is het nu een stuk makkelijk om dit direct op jouw Ledger te doen. Minder risico, minder kosten, minder gedoe.

Koop nu jouw Nano X via Ledger