Stratis

Stratis is een cryptocurrency die zich erop richt Blockchain en de bijbehorende applicaties eenvoudiger te maken. Ze werken veel samen met grote bedrijven. Als bedrijf proberen zij de transparantie te verhogen en de complexiteit van blockchain te verlagen. Hun chain loopt op native C#, is open-source en heeft een grote community.

 

Stratis Staking

Stratis is een Proof of Stake (PoS) concept. Dit is anders dan bijvoorbeeld Bitcoin. Bij Proof of Stake worden er controles uitgevoerd aan de hand van een consensus over het hele netwerk. Wanneer jij zelf $STRAT bezit kun je meehelpen aan dit PoS. Iedere keer dat jij hieraan helpt, kun je een reward verdienen. Deze vorm van ‘mining’ heet Staking. Hoe meer coins jij bezit, hoe groter jouw reward. Op deze Engelse site kun je meer informatie vinden over de werking van Staking.

Om te staken heb je vier dingen nodig:

  • In het bezit zijn van Stratis coins. Hoe meer coins hoe groter de reward.
  • Sla jouw $STRAT coins op in de Stratis Core wallet.
  • Activeer staking binnen Core
  • Wanneer jouw apparaat een verbinding heeft met het internet zal staking plaatsvinden

Cold Staking

Een probleem waar Stratis last van had met Staking is dat de coins in een ‘hot wallet’ beschikbaar moeten zijn. Om te staken moeten de coins in jouw Core wallet zijn, en dit brengt risico’s met zich mee. Zeker omdat het online inzichtelijk is hoe groot de stake is, en zo kun je dus mensen met veel $STRAT vinden. Een oplossing waar hard aan gewerkt is is Cold Staking. Hierbij worden de coins opgeslagen in een cold wallet; terwijl de staking plaatsvind in een soort ‘virtuele’ hot wallet. Op die manier heb je dus de voordelen van staking, terwijl je coins veilig opgeslagen zijn in een hardware wallet. Voorheen werkte Stratis met de QT-wallet, en deze is opgevolgd door de Core Wallet. Het is noodzakelijk dat 95% van de gebruikers overstapt op de Core Wallet voordat Cold staking geactiveerd zal worden. Het is dus belangrijk dat iedereen overstapt van Stratis-QT naar Stratis-CORE.

2020: Stratis is inmiddels overgestapt op de STRAX-chain. Hiermee komt cold-staking weer een stap dichterbij. Ledger heeft aangekondigd dit te gaan ondersteunen, waarbij je het beste van 2 werelden kunt combineren. De veilige opslag van een ledger wallet, met het gunstige verdienmodel van Staking.

Strax wallet

Inmiddels is STRAX V1.0 de nieuwe standaard geworden binnen Stratis. In deze wallet vind je alle gebruikelijke mogelijkheden, waaronder ontvangen, verzending, staking en binnenkort dus ook cold staking! Het is nog even geduld hebben totdat de integratie met Ledger is voltooid. 

Stratis Core (legacy)

Tot 2020 was Stratis Core de meest gebruikte wallet van Stratis, en de enige optie om jouw coins te Staken. Je kunt ook kiezen voor een light-variant (breeze) waarmee je wel kunt versturen en ontvangen, maar niet kunt staken. De meeste gebruikers kiezen dus voor de core variant. Inmiddels zitten we op versie 2.2.2

Stratis Core Wallet

In de afbeelding hierboven zie je een voorbeeld van deze Stratis wallet. Het is een zeer eenvoudige user-interface waarbij je niet veel opties hebt, maar alles goed te vinden is. In het midden zie je direct jouw hoeveelheid Stratis coins en daaronder zie je de historie van de transacties. Mocht je veel transacties hebben dan is er een aparte tab voor een volledig overzicht. Door op de pijl naar beneden te klikken kun jij een stratis-adres genereren om jouw coins op te ontvangen. Met de pijl naar boven kun je ze versturen.

Onder de pijlen zie je STAKING. Hier moet je jouw wachtwoord nogmaals invoeren om jouw wallet te unlocken. Wanneer je pas net jouw coins hebt overgemaakt naar de core-wallet moeten de coins eerst maturen. Dit duurt 8 uur en 45 minuten waarna jouw coins geldig zijn voor staking. Dit heeft het met het aantal validaties te maken. Rechtsonder in het programma zie je het aantal verbinden en of jouw huidige blockchain gesynchroniseerd is. Om de staken is het noodzakelijk dat de chain up to date is; en moet er dus in het groen 100% staan. Wanneer dit niet het geval is moet de chain eerst worden bijgewerkt. Dit gebeurd automatisch en kan afhankelijk van jouw downloadsnelheid enkele minuten tot een uur duren.

Elke keer wanneer jouw wallet actief is ben je aan het staken en maak je kans op een beloning. Let erop dat wanneer jouw wallet offline is er ook niet gestaked wordt. In de toekomst zal het mogelijk zijn om jouw coins op een hardware wallet veilig op te slaan, maar wel te staken met een soort virtuele kopie. Wanneer dit het geval is stellen we je hier uiteraard van op de hoogte. Op die manier combineer je de veiligheid van een cold wallet met de voordelen van hot-wallet staking.

Update 2020 – STRAX

In 2020 is er door middel van stemming (met behulp van staking) besloten om over te stappen van STRATIS op STRAX. Dit is een nieuwe chain met een verbeterde structuur, waardoor deze nog beter geschikt is voor de toekomst. Het is belangrijk om jouw STRAT coins om te wisselen naar STRAX coins, een zogenaamde SWAP. De eerste deadline hiervoor is 12 november. Het is nog niet volledig duidelijk wat hierna gebeurd, al zal het waarschijnlijk nog wel even mogelijk blijven te swappen. Wij adviseren om voor die datum jouw STRATIS te swapppen. Helaas is het hiervoor noodzakelijk om jouw coins vanuit jouw (hopelijk) hardware wallet over te maken naar de STRATIS CORE 2.2.1 wallet. Binnen deze wallet vind je een kopje TOKEN SWAP, waarbij je je coins kunt omwisselen van de oude STRAT naar de nieuwe STRAX. Vervolgens zal op 12 november de STRAX chain live worden en opnieuw gaan synchroniseren. Ledger heeft reeds aangekondigd STRAX te ondersteunen. Je moet hierbij omwisselen naar de nieuwe chain voor 15 oktober 2021.