ERC20

ERC20 is een vorm van tokens die draaien op het Ethereum netwerk. Alle tokens die via het Ether netwerk werken vallen onder deze ERC-2o tokens. De meeste hiervan zijn gelanceerd via een ICO en kunnen net als andere cryptocurrencies worden gekocht, verkocht en verhandeld. Omdat de tokens via het ethereum netwerk lopen kunnen ze ook gebruik maken van smart contracts.

Bijzonder aan ERC20 tokens is dat ze volledig op de Ethereum blockchain lopen, en ook gewoon naar een ETH adres kunnen worden verstuurd. Dit kan soms tot verwarring leiden, maar is erg handig omdat je hiermee alle ERC20 tokens kunt opslaan op geschikte hardware wallets.

ERC staat overigens voor Ethereum Request for Comment. En is de technische standaard die gebruikt worden om het via de ethereum blockchain te laten lopen. De regels en voorwaarden hiervoor kun je vinden op de site van Ethereum zelf. Dit geeft de mogelijkheid voor developers om met beperkte middelen een succesvolle coins te ontwikkelen.

Dat deze tokens via de ethereum blockchain lopen wil niet zeggen dat het maar kleine munten zijn. Een hoop van deze coins staat in de top 100 van grootste cryptocurrencies. Denk bijvoorbeeld aan EOS, TRON, OMG en VeChain. De eerst genoemde heeft momenteel een market cap van maar liefst 5 miljard.

ERC20 op Hardware Wallet

Met meer dan duizend verschillende ERC20 tokens kan het verwarrend zijn waar je deze veilig kunt opslaan. Gelukkig kunnen de meeste hiervan veilig op een hardware wallet worden opgeslagen, zoals de Ledger Nano S en de Trezor. In de meeste gevallen gaat dat in combinatie met een extern platform zoals MyEtherWallet.

Ledger heeft onlangs DEX gelanceerd, waarmee tokens direct vanuit de wallet zelf verhandeld kunnen worden. Hiermee kun je direct de tokens verhandelen, wat het extra veilig maakt.

Eigen ERC20 token maken

Omdat veel van het werk reeds is voltooid door de ethereum blockchain is het relatief makkelijk om je eigen cryptocurrency te maken. In de video hieronder zie je hoe Ivan in 15 minuten zijn eigen token ontwikkeld.

ERC20 tokens

De lijst veranderd voortdurend omdat er tokens bijkomen en verdwijnen. Hier vind je een compleet overzicht van ERC-2o tokens zodat je altijd up to date bent.

Voor de volledigheid geven wij hier een overzicht van veel gebruikte ERC20 tokens

EOS – EOS
Tron – TRX
Icon – ICX
Omisego – OMG
Populus – PPT
Binance coin – BNB
Status – SNT
Veritaseum – VERI
Ox – ZRX
Maker – MKR
Augur – REP
Dentacoin – DCN
Dragonchain – DRGN
Aeternity -AE
Aelf – ELF
Aion – AION
Bancor – BNT
Bytom – BTM
ChainLink – LINK
Cindicator – CND
Civic – CVC
Dent – DENT
DigixDAO – DGD
Enigma – ENG
Ethos – ETHOS
Funair – FUN
Gnosis – GNO
Golem – GNT
Kin – KIN
Kyber network KNC
Loopring – LRC
Nebulas – NAS
Powerledger – POWR
Pillar – PLR
Qash – QASH
Quantstamp – QSP
RChain – RHOC
Request network -REQ
Salt – Salt
SIRIN LABS token – SRN
Substratum – SUB
TenX – PAY
Walton – WTC
Wax – WAX