Review Trezor One

Je hebt besloten om controle te nemen over jouw cryptocurrencies in een betrouwbare en veilige manier. Een significante stap om jouw eigen bank te worden en niet meer afhankelijk te zijn van andere partijen. Wellicht heb je inmiddels besloten om te kiezen voor een hardware wallet, maar twijfel je nog welke je moet kiezen.

Deze review gaat specifiek over de Trezor One, de eerste hardware wallet op de markt. We kijken onder andere naar het ontwerp, de veiligheid, gebruikerservaring en de aanschafprijs. Eerder schreven wij al een review over de Model T.

Trezor Model One review

Trezor One – De gouden standaard voor hardware wallets

Trezor One is een hardware wallet voor cryptocurrencies. Het is een computer met maar 1 doel, het veilig houden van jouw crypto. Dit houdt ze uit het bereik van mensen die proberen jouw coins te stelen. Het is de grootte van een autosleutel en verbind met jouw computer via een USB poort. Waarschijnlijk de belangrijkste eigenschap van de hardware wallet is dat het jouw private keys op slaat in een aparte geïsoleerde omgeving. Zelfs wanneer je met een computer verbind die een virus heeft, blijven jouw coins veilig opgeslagen.

Als extra veiligheid kun je ook nog gebruik maken van de Trezor Password Manager die ervoor zorgt dat al jouw accounts veiliger zijn. Handig wanneer je bijvoorbeeld 2FA gebruikt bij het traden of voor jouw e-mail inbox.

Trezor One is vergeleken met de Trezor Model T een eenvoudigere en voordeligere oplossing. De prijs is een stuk lager, maar je hebt wel hetzelfde niveau van beveiliging. Het prijsverschil komt door andere factoren als gebruikersgemak en design, maar op veiligheid is niks ingegeven. Hierdoor is de Trezor een geschikte oplossing voor het grotendeel van de markt, de massa. Dankzij de vriendelijke prijs is het een uitermate geschikt hardware wallet voor nieuwe gebruikers.

De meeste cryptocurrencies worden ondersteund, waaronder Bitcoin, Ethereum, Litecoin en Zcash. In totaal worden honderden altcoins ondersteunt.

Unpacking

De Trezor One komt in een strakke zwarte verpakking. Er zit een plastic folie omheen en holografische stickers voorkomen dat iemand ermee kan knoeien voordat jij hem ontvangt. De verpakking is aan elkaar gelijmd wat het onmogelijk maakt om de verpakking ongemerkt te openen. Dit kan enigszins vervelend zijn tijdens het uitpakken, maar het verhoogt wederom de veiligheid. Het is belangrijk dat de verpakking ongeopend is voordat jij hem ontvangt. Koop daarom altijd bij een officiële reseller en voorkom dingen als marktplaats.

In de doos vind je het apparaat zelf, een USB kabel, een kleine sleutelhanger, 4 stickers, een beknopte handleiding en een recovery seed card.

Het apparaat zelf is erg licht en compact. Het ontwerp is zo simpel mogelijk gehouden met een focus op veiligheid. Hoe eenvoudiger het is hoe minder er mee geknoeid kan worden. Het apparaat is gemaakt van licht plastic, heeft een klein scherm, twee knoppen en een USB poort.

Trezor One verpakking

Gebruikers gemak

De beknopte handleiding in de doos helpt je direct verder om te starten met jouw Trezor. Wij hebben ook meer uitgebreide Trezor handleiding geschreven. Het proces zelf spreekt eigenlijk voor zich en je wordt er stap voor stap doorheen geleid. De belangrijkste stap is het veilig opschrijven van de 24-word seed. Deze 24 woorden dienen als back-up voor jouw cryptocurrencies en moeten dan ook uiterst veilig opgeschreven worden. Mocht jouw apparaat ooit onverwachts kwijt raken of stuk gaan, dan kun je met deze 24 woorden alsnog bij jouw coins. Dit betekend dat iedereen die deze 24 woorden heeft, bij jouw coins kan. Goed bewaren dus. Mocht jij op zoek zijn naar een betere opslag kijk dan eens naar de Cryptosteel voor veilige opslag van de word seed. Eventueel kun je ook de 24 woorden opsplitsen in 2 delen en deze op 2 plekken leggen. Zorg er ook voor dat je een sterke pincode kiest voor jouw apparaat.

De interface zelf loopt via de online omgeving genaamd Trezor Wallet. Deze is al enkele jaren door ontwikkeld en is inmiddels erg fijn en makkelijk in gebruik. Ook beginners kunnen hiermee makkelijk uit de voeten. Je selecteert jouw cryptocurrency naar keuze en vervolgens is het heel makkelijk om coins te ontvangen of te versturen. Iedere transactie dient bevestigd te worden op het apparaat zelf, wederom als extra beveiliging. Dit werkt via een fysieke knop, waardoor hackers er niet bij kunnen.

Beveiliging

De beveiliging van Trezor is al jarenlang bewezen. Als de eerste hardware wallet op de markt heeft het een sterke community opgebouwd, bekend om hun reputatie van veiligheid en transparantie. De gehele software is open-source en inzichtelijk op GitHub. Nu klinkt dat in eerste instantie juist tegenstrijdig, maar door het openbaar te maken zijn er wereldwijd duizenden gebruikers die de software testen voor kwetsbaarheden. De community is daardoor altijd op zoek naar gevoeligheden, die eigenlijk nooit gevonden worden. Zo kun jij vertrouwen in een veilig en getest apparaat, en hoef je niet ‘ het woord van de fabrikant’ te geloven. Dit is een groot verschil met sommige andere fabrikanten, die dit vaak strikt geheim houden.

Wanneer je het apparaat ontvangt staat er nog geen software op. Tijdens de installatie wordt automatisch de nieuwste versie geïnstalleerd en wordt nogmaals gecontroleerd of het apparaat 100% in orde is. Mocht er iets vreemd aan de hand zijn krijg je hiervan direct een melding. De pincode zorgt er vervolgens voor dat niemand zomaar toegang krijgt tot jouw wallet.

Zoals al eerder vermeld moeten alle belangrijke stappen bevestigd worden op het apparaat. Hiermee voorkom jij ongewenste transacties en handelingen. Private keys worden veilig opgeslagen in een aparte omgeving.

Trezor One beveiliging

Conclusie

Trezor One is een betaalbare hardware wallet geschikt voor iedereen. Het is gemakkelijk in gebruik, compact, simpel en extreem veilig. Het ondersteunt honderden cryptocurrencies en heeft een fijne interface. Dankzij de recente prijsdaling is de wallet nu erg vriendelijk geprijsd en ook geschikt voor mensen die nieuw zijn tot de cryptomarkt. Trezor One is een gevestigde naam en behoort tot de beste hardware wallets in de wereld.

  • Zeer veilig
  • Gunstige prijs
  • Makkelijk te gebruiken
  • Honderden coins supported