Review Trezor Model T

In deze review testen we de nieuwste Hardware Wallet van Trezor, de Model T.

De Trezor T is de opvolger van de immers bekende TREZOR One. Dit was de eerste Hardware Wallet op de markt en heeft zijn veiligheid en kwaliteit ruimschoots bewezen. Echter is deze inmiddels wel wat jaren oud.

De Trezor Model T heeft een handig touch-screen kleurenscherm waarop je direct al jouw opdrachten kunt controleren en bevestigen. Dit is een flinke stap voorwaarts in vergelijking met de vorige of bijvoorbeeld de Ledger Nano S. Zo kun je pincode simpelweg invoeren door direct op de cijfers op het touch screen te klikken, vergelijkbaar met een smartphone. De Trezor Model T blinkt uit in gebruikersgemak en een prettige UX-interface.

Trezor Model T is op voorraad

De Trezor Model T

Verpakking

De Model T komt in een gelikte verpakking waarbij ook de uitpakervaring flink is verbeterd. In plaats van de vierkanten kartonnen verpakking hebben ze nu gekozen voor een schuifverpakking waarbij de Model Trezor T mooi naar voren komt. Na het openschuiven van de verpakking wordt de wallet mooi gepresenteerd.

In de verpakking vind je naast de wallet een USB-C kabel, een booklet voor jouw Word Recovery Seed, een beknopte handleiding en enkele stickers. Een leuke nieuwe toevoeging is het magneetje met plakstrip in de vorm van jouw wallet. Deze kun je bijvoorbeeld op jouw computer plakken om de wallet zo altijd bij de hand te hebben.

De Model T zelf is uitgerust met een hologram sticker over de aansluiting. Deze is vrijwel onmogelijk te verwijderen zonder deze te beschadigen. Zo kun je dus controleren of er geknoeid is met jouw wallet en of het hier om een echt product gaat. De hologram sticker laat bij ons enige plakresten achter, maar wij vinden het fijn dat ze deze stap gemaakt hebben als extra beveiliging.

Trezor Model T in de doos

 

Installatie

Naast hun nieuwe wallet hebben ze ook hun online interface volledig vernieuwd. Na het aansluiten van de wallet ga je naar https://trezor.io/start/. Hier kun je kiezen uit de TREZOR One of de TREZOR Model T en word je vervolgens netjes door het installatie proces geleid. Bij het opstarten wordt direct gecontroleerd of de software op het apparaat origineel is en of er updates beschikbaar zijn. Zoja, dan word je hier makkelijk doorheen geleid. Hiermee hebben we meteen de nieuwste versie voordat van start gaan.

Vervolgens is de wallet direct bruikbaar, zelfs voordat we de Recovery Seed hebben ingesteld. Gelukkig staat er een grote waarschuwing dat er geen back-up is gemaakt, en wij adviseren iedereen dan ook sterk om dit WEL te doen. Wanneer je dit doet wordt er nog handig uitgelegd hoe dit precies werkt en wat je vooral niet moet doen, zoals het nemen van foto’s of online opschrijven van de woorden.

Vanaf hier blinkt de nieuwe Trezor direct uit, want instructies gaan direct op het scherm. Niks meer onhandig met knopjes maar direct op het touchscreen. We kunnen bevestigen, annuleren en scrollen. Zo kunnen we makkelijk door de 12 woorden scrollen en ze opschrijven in het meegeleverde boekje. Ter controle wordt gevraagd enkele woorden nogmaals in te voeren. Waar dit op het vorige model nog wel eens vervelend was, is dit nu zo gebeurd dankzij het handige touch screen.

Al met al is de ervaring tot nu toe veel soepeler dan we gewend zijn. Het voelt intuïtief en we worden makkelijk door alle stappen heen geleid. Met name voor degene die wat minder technisch zijn aangelegd kan dit een enorm voordeel zijn.

TREZOR Model T gebruiken

De online interface van de Model T en de klassiek Trezor verschillen niet enorm veel van elkaar, en wanneer je de oude gewend bent zul je direct van start kunnen met de nieuwe interface. Handig is dat je nu alle acties direct kunt uitvoeren vanaf het scherm, zonder lang op knopjes te hoeven duwen.

In de wallet kunnen we kiezen voor diverse coins, waaronder Bitcoin, Dash, Liteocoin, Zcash, Ethereum en NEM. Wisselen tussen deze coins is makkelijk en binnen een seconde gebeurd. als we nu een transactie willen ontvangen kunnen we ons adres controleren op de hardware wallet. We klikken op ‘ontvangen’ en vervolgens op ‘ show full address’. Het adres wordt nu getoond op zowel de computer als op de wallet zelf, zodat we kunnen controleren of het in orde is. Met een druk op OK gaan we verder en bevestigen het adres.

Het versturen van Bitcoin en andere coins is net zo makkelijk. We klikken op ‘ Verzenden’ en doorlopen enkele stappen. We vullen het adres in waar we naar versturen en vervolgens de hoeveelheid. Hier kunnen we kiezen om de hoeveelheid in te vullen in BTC of in USD, handig om te controleren of je het juiste bedrage gebruikt. Ook kunnen we onze transaction fee instellen. Deze staat standaard op normaal maar kan bij spoed eventueel op hoog gezet worden. Het geheel verloopt soepel en snel.

Bitcoin versturen met TREZOR

TREZOR Model T VS Model One

Trezor Model T Hardware WalletWe kunnen er natuurlijk niet aan ontkomen om de twee modellen met elkaar te vergelijken. Het oude model is al jaren op de markt en heeft zich ruimschoots bewezen. In het nieuwe model zien we echter wel flinke vooruitgang en zien we opeens dingen die op het oude model ontbreken.

De Model T is in vrijwel alle opzichten een vooruitgang op de Model One. Hij is sneller, makkelijker en ziet er beter uit. Het grootste nadeel is dan ook de prijs. Hij is bijna twee keer duurder dan de Model One en dit is niet voor iedereen het geld waard. Wanneer jij jouw wallet veel gebruikt zouden wij de Model T adviseren. Wanneer je de wallet gebruikt voor opslag en vrijwel nooit uit de kast haalt kun je prima voldoen met de Model One.

Voordelen

  • Handig touch-screen scherm
  • Sneller & Makkelijker in gebruik
  • Vriendelijke interface
  • Extra veilig

Nadelen

  • Relatief prijzig ten opzichte van de andere modellen
  • Lijmresten van de hologram sticker
  • USB-C kabel enigszins kort