Review Ledger Nano X

Voordelen
Nieuwste wallet van Ledger
Met beveiligde Bluetooth verbinding
Ondersteund meer dan 1500 coins en tokens
Meer opslagruimte: 12-25 coins tegelijk installeren
Sneller en robuuster dan de Nano S

Nadelen
Duurder dan de Ledger Nano S
Geen standaard ondersteuning voor Shamir Backup

Koop Ledger Nano X

Over de Ledger Nano X

De Nano X is de nieuwste Hardware Wallet van Ledger. Het is de opvolger van de meest verkochte wallet in de wereld, de Ledger Nano S. Het algemene idee van een hardware wallet is om jouw Bitcoin en andere cryptocurrencies zo veilig mogelijk op te slaan, zonder afhankelijk te zijn van derde partijen. Met een hardware wallet beheer jij zelf je private keys, en ben je baas over je eigen bank. Zo loop je niet het risico van failliete exchanges, corrupte CEO’s of andere problemen die we bij sommige exchanges en online wallets hebben gezien.

In de doos

De Nano X is iets groter dan een gemiddelde USB stick weegt nog geen 50 gram. Je kunt deze gemakkelijk opbergen en meenemen. Je verbind hem met je computer via de meegeleverde USB-C kabel, of met de beveiligde Bluetooth verbinding. Hij is ietsje groter dan zijn voorganger en voelt steviger aan. De ingebouwde batterij gaat zo’n 8 uur met wanneer opgeladen. Wanneer je een Nano X koopt ontvang je een klein doosje met daarin

  • Ledger Nano X
  • 3 recovery sheets
  • USB-C kabel
  • Sleutelhanger
  • Stickers

Prijs

De wallet kost op het moment van schrijven 119.00, en zit hiermee precies tussen de goedkopere Nano S (€59.00) en de duurdere Trezor Model T (179.00) in. Het is hiermee een uitstekende wallet voor iemand die net een beetje extra wilt dan de Nano S, maar niet bereid is om direct naar de duurdere Model T te gaan. Voor dat geld krijg je namelijk een enorm betrouwbare wallet met ondersteuning voor meer dan 1500 coins, een zeer fijne interface met Ledger Live, en ook nog eens de optie om hem op je mobiel te gebruiken. Is dit jouw eerste wallet, heb je maar 1 of 2 verschillende coins, en wil je ze voor langere tijd laten staan, dan adviseren wij de goedkopere Nano S. Hiermee bespaar je zo’n 60 euro en heb je eigenlijk alles wat je nodig hebt. Wil jij echter meerdere verschillende coins opslaan, hem op je smartphone gebruiken, of wil je vaker traden dan is de Nano X een fijne upgrade. Het kost je dan een paar tientjes meer, maar die verdien je al snel terug dankzij de snellere interface en overige mogelijkheden. Hieronder kun je de huidige prijzen vergelijken.

OPMERKING

Koop nooit een hardware wallet via Amazon, Markplaats of een ander algemeen platform. Koop alleen bij officiële resellers of bij de fabrikant zelf. Op die manier weet je zeker dat je een betrouwbaar apparaat krijgt dat direct van de fabrikant komt.

Over Ledger

Ledger is de grootste fabrikant van Hardware Wallets in de wereld. Sinds hun oprichting in 2014 hebben ze meer dan een miljoen wallets verkocht. Ze werken voortdurend om hun producten en software nog beter te maken. Hun hoofdkantoor zit in Parijs waarmee het voldoet aan de (strenge) Europese regelgeving. Dankzij hun uitgebreide reputatie kun je erop vertrouwen dat de apparaat door honderd duizenden mensen gecheckt en geverifieerd zijn.

Coins op de Nano X

De Nano X ondersteund meer dan 1500 coins en tokens. Let erop dat hier ook een hoop ERC20 tokens onder zitten je wellicht niet allemaal gebruikt. Alle grote coins zoals Bitcoin, Ethereum, Litecoin etc vind je sowieso terug. Heb jij een kleinere of onbekende cryptocurrency kijk van tevoren even na of deze ook ondersteund wordt. Je vind hier het volledige overzicht.

Ledger Live

We schreven eerder al een uitgebreid artikel over Ledger Live, de interface waarmee je jouw Nano X en cryptocurrencies beheerd. Deze software is door de jaren heen enorm verbeterd en uitgegroeid tot een krachtig programma. Het biedt een duidelijk overzicht van al jouw cryptocurrencies, laat je makkelijk nieuwe apps installeren en verwijderen en regelt direct alle updates. Je kunt het programma extra beveiligen met een wachtwoord zodat niemand zomaar toegang krijgt. Om acties uit te voeren dien je jouw hardware wallet te verbinden, en zo acties te bevestigen met een fysieke druk op de knop. Sinds 2021 is het bovendien mogelijk om coins te staken, kopen, verkopen en uit te lenen via Ledger Live. Op die manier kun je dus crypto verdienen terwijl ze veilig opgeslagen staan in de cold storage van jouw hardware wallet. Een erg mooie feature die we lang niet bij alle wallets terugzien. Ledger Nano X - Ledger Live

Installeren

De installatie van de Nano X is makkelijk en snel gedaan. Eerder schreven wij al een korte handleiding voor de Nano X. Het apparaat draait op een eigen besturing systeem (BOLOS) maar is compatible met Windows, Android, iOS, MacOS, en Linux. Controleer van tevoren even of jouw versie ook ondersteund wordt, omdat de oude apparaten niet goed samenwerken. Verbind de wallet met jouw computer of smartphone en je wordt stap voor stap door het proces geleid. De belangrijkste stap van de installatie is het opschrijven van de 24 woorden. Deze woorden vormen namelijk de back-up tot jouw Ledger. Mocht jouw Ledger ooit kwijtraken, kapot gaan of gestolen worden, dan kun je met deze 24 woorden altijd je toegang herstellen. Het veilig bewaren van deze word seed is dan ook extreem belangrijk en moet niet te licht worden opgepakt. Neem hier rustig de tijd voor en sla de woorden goed en zorgvuldig op. Voor serieuze gebruikers adviseren wij om de word seed op te slaan in een stalen behuizing.

Hoe veilig is Ledger?

Ondanks de miljoenen gebruikers en vele jaren dat de Ledger bestaat, is er geen enkele situatie bekend waarbij de Ledger ooit gehackt is. De zwakheid van een wallet ligt dan eigenlijk ook niet bij de hardware, maar meestal bij gebruikers. We zien namelijk wel hacks met mensen die hun 24 woorden onterecht weggeven, gefopt worden door phishing scams en andere vervelende kwesties. De apparatuur zelf is echter enorm betrouwbaar. In 2020 was er wel een lek bij de database van Ledger, hun klantenbestand. Dit betekend dat van mensen die hun wallets direct bij Ledger gekocht hadden, enkele gegevens gelekt waren. Hierbij ging het dus alleen om naam en e-mail gegevens; de coins zelf waren nog altijd volledig veilig. Dit blijft echter een serieuze kwestie en Ledger heeft sindsdien serieuze stappen genomen om dit in de toekomst te voorkomen. Mocht je niet direct bij Ledger kopen zorg dan dat je bij een officieel reseller jouw wallet koopt, dan weet je tenminste dat het betrouwbaar is.

Koop Ledger Nano X