Hoe werkt de Ledger Nano S?

De Ledger Nano S is de meest verkochte hardware wallet in de wereld. In dit artikel leggen we uit hoe zo een wallet nu precies werkt en wat je er allemaal mee kunt.

Wat is een hardware wallet?

De Ledger Nano S is een hardware wallet. Een hardware wallet is bedoeld om cryptocurrencies zoals Bitcoin zo veilig mogelijk op op te slaan. Dankzij de beveiligde security chip worden de toegang sleutels tot jouw cryptocurrencies zeer veilig opgeslagen, zodat niemand erbij kan. Deze zogenaamde private keys worden offline op het apparaat opgeslagen, waardoor je veel veiliger bent voor virussen, hackers en malware. Wanneer je de wallet gebruikt zullen transacties altijd op het apparaat zelf goedgekeurd worden en vervolgens uitgevoerd worden. Zo zijn jouw private keys dus nooit zichtbaar van buitenaf en blijft alles veilig op het apparaat staan. Eerder schreven wij een uitgebreid artikel over wat is een hardware wallet.

Hoe gebruik ik de Ledger Nano S?

De Nano S ziet er een beetje uit als een kleine USB stick. Je verbind deze met een USB kabel aan je computer. Wanneer je het Ledger Nano S Hardware Walletapparaat voor de eerste keer gebruikt zal je deze even moeten installeren. Dit is zeer eenvoudig en wordt stap voor stap uitgelegd met de meegeleverde software. Tijdens de installatie maak jij 24-woorden aan die dienen als jouw ultieme back-up. Mocht jouw wallet ooit kwijtraken of kapot gaan, dan kun je me deze 24 woorden nog altijd toegang krijgen tot jouw coins. Het is dus belangrijk om deze veilig op te slaan.

Nadat je de wallet hebt geïnstalleerd kun je meteen aan de slag. Er worden automatisch adressen aangemaakt om cryptocurrencies op te ontvangen. Je kunt meer dan 1500 verschillende cryptocurrencies en tokens installeren. Vervolgens krijg jij een adres om deze op te ontvangen, maar vanaf het apparaat kun je ze ook makkelijk versturen naar anderen. Het gebruik loopt allemaal via Ledger Live. Het handige programma van Ledger waarop je een duidelijk overzicht hebt van al jouw crypto.

Wat zo fijn is aan de Ledger Nano S is dat jouw cryptocurrencies zeer veilig zijn opgeslagen, maar dat ze nog steeds heel makkelijk in gebruik zijn. Een online wallet (zoals Bitvavo) is wellicht wel makkelijk, maar wel onveilig en met de nodige risico’s. Iedereen die een serieuze hoeveelheid cryptocurrencies bezit doet er waarschijnlijk verstandig aan deze op te slaan op een hardware wallet.

Handleiding Nano S

Wij hebben ook een Nederlandstalige Handleiding  voor de Ledger Nano S geschreven. Deze is handig tijden de installatie voor het eerste gebruik.

Hoe werkt dat dan?

Alle cryptocurrencies worden opgeslagen op digitale privé adressen, je kunt dit een beetje vergelijken met jouw eigen bankrekeningnummer. Dit nummer is uniek per account en omdat ze erg lang zijn kan er vrijwel een ongelimiteerd aantal aangemaakt worden. Ieder adres heeft zijn eigen toegangscode om bij de munten te komen. Deze code bestaat uit een openbaar gedeelte en een afgeschermd gedeelte. Dit afgeschermde gedeelte is jouw private key, jouw toegang tot het adres.

Met een hardware wallet worden deze private keys uiterst veilig opgeslagen. De volledige key is erg lang en ingewikkeld, maar dankzij allerlei handige technieken is de hardware wallet zeer makkelijk in gebruik, terwijl deze ook extreem veilig is. Zo hoef je niks ingewikkelds te onthouden, maar kun jij gewoon gebruik maken van jouw hardware wallet om cryptocurrencies veilig op te slaan, te ontvangen en te versturen.

Waar staan mijn coins dan opgeslagen?

De cryptocurrencies zelf worden niet opgeslagen op jouw wallet, deze staan namelijk in de Blockchain. Het enige dat wordt opgeslagen zijn jouw private keys die jouw toegang geven tot de cryptocurrencies. Het is dus als het ware een kluis met sleutels om toegang te krijgen tot jouw adressen. In plaats van deze sleutels overal rond te laten slingeren op het internet, sla je ze veilig op in jouw eigen hardware wallet. Zonder deze private keys kan niemand bij jouw cryptocurrencies en zijn ze dus veilig opgeslagen. Voor het ontvangen van cryptocurrencies hoeft jouw wallet ook niet aangesloten te zijn, want dit loopt gewoon via de blockchain. Nadat je jouw wallet aansluit zal de synchronisatie starten en zie je ze binnen enkele seconden op jouw wallet staan.

Wat als ik de Ledger Nano S kwijtraak?

Indien je jouw Ledger kwijtraakt is er gelukkig een oplossing. Tijdens de installatie heb je namelijk 24 woorden aangemaakt die dienen als een back-up. Met deze 24 woorden kun je altijd de toegang tot jouw cryptocurrencies herstellen. Dit kan het makkelijkste via een nieuwe Ledger die dan vervolgens zal synchroniseren. Het is op die manier dus ook mogelijk om jouw cryptocurrencies via meerdere apparaten tegelijkertijd te beheren.

Dus wat heb ik eraan?

De Ledger Nano S zorgt ervoor dat jouw cryptocurrencies super veilig zijn opgeslagen. In combinatie met het fysieke apparaat en jouw unieke pincode kun je altijd toegang krijgen tot jouw crypto. Zo is het makkelijk om ze te beheren. Een hardware wallet wordt gezien als de veiligst mogelijke optie voor individuen. Mocht je de wallet ooit kwijtraken kun je hem alsnog herstellen met behulp van de 24-woorden backup die je bij installatie hebt aangemaakt. Uiteindelijk zorg je er dus voor dat jouw crypto veilig is opgeslagen onder eigen beheer, zonder dat iemand anders erbij kan.

Hoe werkt de Ledger Nano S