Ledger Firmware 1.4.1

In Maart bracht Ledger firmware 1.4.1 uit voor de Ledger Nano S. Dit was een upgrade vanaf firmware 1.3.1. Met deze update zijn er een aantal nieuwe functies, verbeteringen in het gebruikersgemak en een aantal beveiliging upgrades. Deze update is specifiek voor de Ledger Nano S, en werkt niet op de Ledger Blue of eerdere apparaten.

Nieuwe Interface

 • Het aantal verschillende apps dat tegelijkertijd geïnstalleerd kan worden is flink vergroot. In plaats van 4-6 is er nu een maximum van 18 verschillende crypto applicaties.
 • Het scherm kan nu vergrendeld worden door beide knoppen 3 seconden in te houden. Handig wanneer je hem snel wilt vergrendelen.
 • De 24-word seed moet nu verplicht bevestigd worden tijdens de installatie om fouten in de woorden te voorkomen
 • Het apparaat is sneller geworden met kortere laadtijden en sneller gebruik.

Meer Apps Op Nano S

Dankzij deze update kunnen er nu meerdere apps tegelijkertijd op de Ledger Nano S worden geïnstalleerd. Voorheen was dit 4 tot 6, en nu is dit verhoogd tot 6 tot 18. Dit heeft te maken met het feit dat de code verder is geoptimaliseerd. Veel van de wallets zijn gebaseerd op de Bitcoin blockchain. Dankzij deze nieuwe update delen de apps nu de informatie waar mogelijk, zodat deze niet meerdere keren geïnstalleerd hoeft te worden.

Hiermee kunnen er in theorie tot 18 apps tegelijkertijd worden geïnstalleerd. Er zijn echter ook apps die niks te maken hebben met de Bitcoin blockchain, zoals Ethereum, Ripple of FIDO U2F. Deze apps nemen meer ruimte in beslag omdat ze hun eigen code nodig hebben. In het algemeen zullen de meeste gebruikers 1o tot 12 verschillende apps tegelijkertijd kunnen installeren.

Verbeterde Beveiliging

 • Er zijn een hoop technische aanpassingen gedaan waardoor de beveiliging en mogelijkheden verder is verbeterd. De details zijn voor de meeste gebruikers niet direct relevant, maar het is goed om te weten dat er voortdurend gewerkt wordt aan de beveiliging van de Ledger Nano S.
 • De applicaties zijn nu gesplit in 3 segmenten (code, data en installatie) met twee verschillende hashes. Dit komt erop neer dat de gebruiker de data makkelijker en beter kan verifiëren.
 • Verdere updates kun je vinden op de blog van Ledger (geavanceerde gebruikers).

Updaten Naar Firmware 1.4.1

De volledige handleiding kun je vinden via de officiële website van Ledger.

 1. Lanceer de Ledger Manager en verbind jouw Nano S met de computer.
 2. Unlock jouw Nano S door de pincode in te voeren.
 3. Jouw hardware wallet gaat nu synchroniseren met de Ledger Manager.
 4. Klik in het linker menu van de Ledger Manager op “FIRMWARES” (onder store).
 5. Klik vervolgens op het groene pijltje naast firmware 1.4.1.
 6. Klik op ‘install’
 7. Bevestig op jouw Nano S met de rechter knop
 8. De nieuwe firmware wordt vervolgens geïnstalleerd. Wacht totdat dit voltooid is. Mocht dit niet lukken dan kan het zijn dat er niet voldoende ruimte vrij is. Deinstaalleer in dat geval enkele wallets.
 9. Mocht dit goed gaat dan zie je op jouw Nano S de melding “Update firmware”. Bevestig met de rechter knop.
 10. Bevestig versie 1.4.1
 11. Controleer de identifier op het apparaat met die getoond in de Ledger Manager. Deze codes moeten overeenkomen.
 12. De firmware wordt nu geïnstalleerd.
 13. Voer opnieuw jouw pincode in.
 14. Jouw Nano S geeft nu de melding “MCU firmware is outdated”.
 15. Ontkoppel jouw apparaat. Houd nu de linker knop ingedrukt en sluit het apparaat opnieuw aan. Het scherm moet nu zeggen “Bootloader”
 16. Ledger Manager toont nu het scherm “Restoring MCU”.
 17. Wacht totdat dit voltooid is en voer opnieuw jouw pincode in.
 18. Controleer of het proces succesvol was door op jouw Nano S te scrollen naar Settings > Device > Firmware. Hier zou je Secure Element 1.4.1 moeten zien en MCU 1.5.
 19. De installatie is nu voltooid! Installeer jouw favoriete crypto wallets.

Is het verplicht om te upgraden?
Ja, de update is sinds afgelopen maart verplicht.

Ledger Nano S Firmware 1.4