Advanced Passphrase

Met behulp van de Advanced Passphrase optie kun jij op de Ledger Nano S Hardware Wallet gebruik maken van meerdere ‘verborgen’ wallets. Naar deze functie wordt ook vaak verwezen met de term “Plausible Deniability”.  Deze functie is specifiek voor de Nano S en niet voor andere Hardware Wallets.

Wat is Advanced Passphrase?

Deze Plausible Deniability functie is bedoeld als extra beveiliging indien je gedwongen of bedreigd wordt jouw pincode op te geven. Het werkt als volgt:

  1. Jouw reguliere pincode geeft toegang tot jouw wallet zoals je dit gewend bent. Hier kun je een kleine hoeveelheid coins opslaan om het geloofwaardig te maken
  2. Een tweede pincode, gelinkt aan een specifieke word seed, geeft toegang tot een verborgen wallet. Hier kun je bijvoorbeeld grotere hoeveelheid cryptocurrencies opslaan.

Mocht je nu gedwongen worden om jouw 24-word seed op te geven dan zal alleen de wallet uit nummer 1 getoond worden. De tweede wallet blijft verborgen. Niemand weet of kan zien dat er 2 pincodes zijn. Dus als jij toegang verleent (met de seed of met pincode 1) dan zal dit zeer geloofwaardig overkomen.

Plausible Deniability instellen

Om dit in te stellen op jouw Nano S ga je naar Settings > Security > Passphrase > Attach to a PIN.

Hiermee kun jij een verborgen wallet aanmaken, openen en beheren. Zolang je deze pincode gebruikt wordt deze wallet getoond. Als je vervolgens de verbinding verbreekt zal jouw Ledger opnieuw naar een pincode vragen. Je kunt dan pincode 1 of pincode 2 invoeren, ieder met hun eigen wallet. Het is niet mogelijk om een derde pincode aan te maken (maximaal 2).

Stappen:

  1. Ga naar ” Settings”
  2. > Security
  3. > Passphrase
  4. > Attach to a PIN
  5. Voer een unieke (anders dan je eerste) PIN code in
  6. Bevestig de code
  7. Bevestig en voer een geheime passphrase in (dit is een extra word om jouw seed uniek te maken)
  8. Voer jouw oorspronkelijke pincode in ter bevestiging

Verborgen Wallet gebruiken

Het is aan te raden om grote hoeveelheden Cryptocurrencies die jij niet vaak gebruikt op te slaan in jouw hidden wallet. Daar staan  ze veilig opgeslagen en kan niemand erbij. Voor je dagelijkse trading of kleine hoeveelheden is de hoofd wallet prima te gebruiken. Zorg er voor dat jij de toegang tot jouw hidden wallet niet vergeet!

Je zou het kunnen vergelijken met contact geld (euro’s) in jouw portemonnee. Dit is je eerste wallet die je gebruikt voor dagelijks gebruik. Je tweede wallet is jouw bankrekening zonder pinpas. Deze is dus voor niemand zichtbaar en alleen jij weet ervan.

Een verborgen wallet kan uitkomst bieden bij een overval; maar er zijn meer situaties waarbij dit handig kan zijn. Als jij graag de functie van jouw Nano S aan andere wilt tonen maar niet al jouw cryptocurrencies wilt laten zien kun je handig jouw main wallet laten zien. Daarnaast zijn er ook verhalen van overheden (zoals China, USA, Noord Korea etc.) die gebruikers dwingen om hun Hardware Wallets te openen. Met gebruik van jouw secret wallet kunnen zij nooit als jouw coins inzien.