Cryptosteel VS Cryptotag

In dit overzicht geven we je een vergelijking van de verschillende word seed backups, waaronder de Cryptosteel Cassette, Cryptosteel Capsule and Cryptotag Zeus.
Dit zijn alle drie uitstekende opties om jouw Word Seed veilig te bewaren, met kleine onderlinge verschillen.

Cryptosteel Capsule Cryptosteel Cassette Cryptotag Zeus
Cryptosteel Capsule Cryptosteel Cassette Cryptotag-Zeus-1
Prijs +- €119 +- €139 +- €129
Materiaal Roestvrij staal* Roestvrij staal* Titanium
Vuurbestendig tot 1400 ℃ 1400 ℃ 1667 ℃
Aantal woorden 24 (123 karakters) 2 x 12 (96 karakters) 24 (96 karakters)
Ledger
Trezor
BIP39**
Herbruikbaar
Tijd van installatie 10 minuten 15 minuten 15 minuten
Leesbaarheid gemiddeld makkelijk moeilijk
Foto bescherming*** Optioneel
Extra verzegeling**** Optioneel Hangslot
Verpakking Goed Goed Luxe
Handleiding
Gewicht 500 gram 400 gram 210 gram
Afmeting 102 * 16 * 16 mm 106 * 60 * 60 mm 113 * 68 * 6 mm

* Roestvrij staal rating 303 en 304
** BIP39 is de industriestandaard voor het gebruik van een vaste set woorden, zie ook Wiki
*** Foto bescherming betekend dat er niet zomaar een foto gemaakt kan worden van de word seed.
**** Verzegeling voor de Cryptosteel Capsule en Cassette wordt niet standaard meegeleverd

Cryptosteel of Cryptotag?

Wanneer je serieus met Cryptocurrencies bezig bent, kan een stalen behuizing voor jouw word seed eigenlijk niet ontbreken. Gelukkig zijn er tegenwoordig mooie opties op de markt om jouw 24 woorden veilig te bewaren. De eerste en oorspronkelijke stalen behuizing op de markt was de Cryptosteel Cassette. Naar aanleiding van dit product zijn er nu ook andere opties op de markt die net allemaal wat anders bieden. Alle behuizingen zijn gemaakt van metaal (staal of titanium), zijn bestand tegen extreem hoge temperaturen (vuur), bestand tegen water, zuur en valschade. Het idee is dat wanneer jouw 24 woorden hier eenmaal inzitten, ze eigenlijk voor altijd goed zullen blijven. Zelfs wanneer jouw huis afbrand of jouw kelder onder water loopt.

De Cryptosteel Cassette is gemaakt van roestvrij staal en was het eerste product op de markt. Het idee spreekt voor zichzelf. Je schuift de eerste 4 letters van jouw word seed 1 voor 1 in de cassette. Je hebt twee kanten van 12 woorden die samen de 24 woorden vormen. De behuizing voelt sterk in elkaar en ziet er mooi uit. Het product is makkelijk in gebruik, snel in elkaar te zetten en snel af te lezen. Eventueel kun je hem nog extra beveiligin met een slot dat door de stalen behuizing past. De Cassette is makkelijk herbruikbaar en is zeer geschikt wanneer je hem vaker wilt gebruiken.

De Cryptosteel Capsule is ontwikkeld door dezelfde fabrikant, maar biedt een net iets andere ervaring. Het stalen buisje is compact, zeer klein en daarom makkelijk op te bergen in goed verstopte locaties. Zo hebben wij mensen gezien hem in hun muur boren, achter het plafond zetten of in de tuin begraven. De stalen capsule voelt onverwoestbaar en jouw letters zitten volledig beschermd in deze behuizing. Het in elkaar zetten is iets minder prettig dan de cassette, maar als voordeel heb je dan wel dat deze fotobestendig is en dus niet zomaar gekopieerd kan worden. De capsule is onze favoriet wanneer je jouw word seed wilt opslaan, en eigenlijk voor lange tijd wilt opbergen.

De Cryptotag Zeus is onze nieuwste aanwinst en een heel andere ervaring. Deze platen zijn gemaakt van titanium, en voelt alsof het op een tank niet zou misstaan. Het product is ontwikkeld in Nederland en wordt geleverd in een luxe verpakking. Je krijgt er een mooie handleiding bij, de nodige tools om hem te gebruiken en als leuk gebaar krijg je er ook lucifers bij om jouw woorden op papier te verbranden. Immers, wanneer het in ‘staal gegoten’ zit heb je het papier niet meer nodig. Het gebruik van deze Cryptotag is heel anders dan de Cryptosteel. In plaats van de letters direct te gebruiken zet je eerst om naar een 4-cijferige code volgens de universele BIP39 lijst. Vervolgens sla je deze cijfers 1 voor 1 in het titanium met de meegeleverde slagpen. De naam Zeus is dan ook goedgekozen, want het geeft wel een enigszins goddelijk gevoel om deze cijfers in het titanium te etsen. De Cryptotag is niet herbruikbaar, en met name geschikt voor mensen die voor langere tijd een word seed veilig willen opslaan.

Herbruikbaarheid

Met herbruikbaarheid bedoelen we dat de stalen behuizing vaker dan 1 keer gebruikt kan worden. Zowel de Cryptosteel Capsule als de Cassette kunnen in principe oneindig gebruikt worden, waar dit bij de Cryptotag niet mogelijk is. Eventueel kun je met secuur werk wel 2 word seed opslaan op de Cryptotag, maar daarna is het wel een beetje op. Dit is opzicht geen probleem, omdat je meestal een word seed voor altijd wilt opslaan. Het kan dus ook niet ‘ per ongeluk’ verloren gaan. B

Foto bestendig

Foto bestendig verwijst naar hetgeen dat er niet makkelijk een foto gemaakt kan worden van de word seed. Oftewel copy-proof. De Cryptosteel Cassette is hier het meest gevoelig voor, omdat je met 2 snelle foto’s de volledige 24 word seed kunt overnemen. De Cryptotag heeft eigenlijk hetzelfde probleem, al moet men dan nog even de cijfers omzetten naar woorden. Dit zal iemand met verstand ervan echter niet stoppen. De Cryptosteel Capsule daarentegen laat maar 1 of 2 letters per keer zien. In dat geval moet je dus 24 foto’s maken en het kost steeds even tijd om dit te doen. Dit maakt het niet volledig foto bestendig, maar even snel een foto maken zonder dat iemand het doorheeft zit er bij de Capsule niet bij.

Ingraven

Soms wil je de stalen behuizing ingraven, inmetselen of op een andere manier verbergen. In dat geval is de Capsule onze absolute aanrader, wegens het compacte en goed te verbergen formaat. De Cassetten en Cryptotag kunnen ook verborgen worden, maar hebben een iets grotere vorm. Bij de Cryptotag is het wel makkelijk om de 2 losse plaatsen met ieder 12 woorden op een andere plek te verstoppen voor extra veiligheid.

 


Wij hebben ons best gedaan bovenstaande gegevens zo accuraat mogelijk weer te geven.
Informatie is echter onder voorbehoud en kan fouten bevatten.