De 5 beste Hardware Wallets van 2022

Dit jaar zagen wij flinke vernieuwingen op de markt van Hardware Wallets. Zo kwam Ledger met een volledig nieuw model uit, en werd de software van alle hardware wallets flink verbeterd. Met deze aanpassingen en verbeteringen veranderd onze lijst van 5 beste hardware wallets in 2022 ten opzichte van 2021. Dit jaar letten we extra op de mogelijkheden van de software,  het gemak voor de gebruik, de betrouwbaarheid van de partij en de beveiliging die ze hanteren. Hieronder vind je de lijst van onze vijf favoriete wallets voor cryptocurrencies.

1. Ledger Nano X – voor mobiel gebruik

Nieuw op onze nummer 1 positie! De talloze mogelijkheden, fijne software, premium materialen en ondersteuning voor Bluetooth maken de Nano X dit jaar onze favoriet. Net zoals alle andere wallets is de prijs iets omhoog gegaan, maar niet zoveel als onze favoriet van vorig jaar. Hierdoor stijgt de wallet dit jaar van nummer 2 naar nummer 1.

De Nano X kenmerkt zich als een van de weinige wallets met Bluetooth ondersteuning, waardoor je deze ook draadloos en op je mobiele telefoon kunt gebruiken. Handig wanneer je niet met kabeltjes aan de gang wilt of wanneer je veel onderweg bent. De ingebouwde batterij gaat 8 uur mee. Ledger heeft de ondersteuning voor coins verder uitgebreid en je vind nu meer dan 5500 coins en tokens. Naast de veilige opslag van deze coins vind je ook nog mogelijkheden zoals staking, lending en swapping. Ledger is hiermee wereldwijd de grootste speler op het gebied van Hardware Wallets.

Voordelen

Meer dan 5500 coins en tokens
Premium materialen en ingebouwde accu
Met Bluetooth verbinding
Voor Smartphone (iOS en Android)
Mogelijkheden zoals Swapping, Staking en Lending
Grootste fabrikant in de wereld
Snelle processor en groter geheugen

Nadelen
Prijs is hoger dan de Ledger Nano S Plus
Ledger is soms lastig bereikbaar

Ledger Nano X

2. Ledger Nano S Plus – De perfecte middenweg

De Nano S Plus is dit jaar nieuw op de markt gekomen. Hiermee vult Ledger het gat tussen de goedkopere Nano S en de luxere Nano X. De Plus versie neemt namelijk de grootste nadelen van de reguliere S weg. Op de Plus vind je een groter scherm en met name meer opslaggeheugen. De reguliere Nano S heeft een beperkt geheugen wat lastig kan zijn wanneer je veel verschillende coins hebt, en met de Plus versie heb je hier geen last meer van. Bovendien is het ontwerp iets verbeterd, zijn de knoppen net wat makkelijker bereikbaar en heb je nu een USB-C in plaats van een USB-micro. De Plus biedt ook ondersteuning voor NFT’s, net als de Nano X. Hiermee vormt de Nano S Plus een ideale optie wanneer de Nano X net wat prijzig is.

Voordelen
Opvolger van de Nano S
Zeer uitgebreid voor scherpe prijs
Meer geheugen en groter scherm
De beste functies van Ledger

Nadelen
Geen Bluetooth
Geen batterij
Minder luxe dan de Nano X

Ledger Nano S Plus

3. Trezor Model T – High-end allrounder

Vorig jaar  stond de Model T op onze nummer 1 positie, maar met de recente prijsverhoging prijst de wallet zich net een beetje uit de markt. Wanneer de aanschafprijs geen probleem is blijft deze wallet echter onze favoriet. Het grote kleurenscherm dat je met aanraak kunt bedienen (touch) biedt bovendien veruit het beste gebruikers gemak ten opzichte van alternatieven als Ledger of Trezor. Wat ons betreft is de Model T hierin de duidelijke winnaar. Trezor was bovendien de eerste fabrikant op de markt en heeft hiermee al jarenlang ervaring, iets wat je terug kunt zien in de software en hun producten. De Model T is uitermate geschikt voor ervaren gebruikers die ook gebruik willen maken van functies zoals Shamir Backup en Advanced Passphrase.

Voordelen
Groot touch-kleurenscherm
Makkelijk in gebruik
Geavanceerde beveiligings-mogelijkheden
Standaard Shamir Backup & Advanced Passphrase
Mogelijkheid tot 2FA-SD kaart
Zeer betrouwbare en gerenommeerde fabrikant

Nadelen
Hoge prijs
Geen Bluetooth, beperkt op mobiele telefoon

Trezor Model T

4. BitBox02 Multi – Voor de fanatieke crypto gebruiker

De BitBox02 voelt net wat anders aan de Ledger of de Trezor. Wellicht niet zo een grote fabrikant als de anderen, maar een echte specialist met vrijwel obsessieve focus op veiligheid. In deze wallet vind je wellicht minder functies en mogelijkheden, maar de opties die de BitBox02 wel heeft zijn dan ook uitermate goed doordacht. Het grote OLED scherm en de interessante ‘swipe’ touches zijn even wennen maar zijn vervolgens zeer snel en makkelijk in gebruik.  Een BitBox02 koop je niet voor het groot aantal coins en functies, maar om de puurheid van de wallet. Een favoriet onder fanatieke gebruikers die al langer in de crypto wereld zitten en op zoek zijn naar functies als multi-sig. Onze favoriete wallet voor de fanatiek gebruiker die specifiek is naar veilige opslag voor Bitcoin (en Ethereum).

Voordelen
Pure focus op veiligheid
Gemaakt en ontwikkeld in Zwitserland
Ondersteuning voor multisig en andere geavanceerde functies
Actief development-team met vooruitstrevende visie

Nadelen
Beperkt aantal coins
Beperkt aantal functies en mogelijkheden
Voelt net wat anders aan

BitBox02 Multi

5. Trezor One – de oorspronkelijke wallet

De allereerste wallet op de markt; en daarmee voor altijd een plek in ons hart. Jaren later voelt deze hardware wallet toch ietsje verouderd aan, waardoor je hem terugvind op nummer 5. Met de Trezor One heb je een voordelige optie van opzichte van de duurdere Model T. Helaas krijg je dan geen touch schreen, maar wel de fijne Trezor software en beveiliging mogelijkheden. Ten opzichte van de Model T  voelt het geheel wat plastic aan en missen er sommige geavanceerde functies. Echter voor minder dan de helft van de prijs heb je een prachtige wallet in huis die ook nog eens een heleboel coins tegelijkertijd kan opslaan.De Trezor One is een prachtige wallet voor de beginnende gebruiker, die bouwt op jarenlange reputatie en een sterke community.

Voordelen
De grondlegger van alle wallets
Veel functies voor een scherpe prijs
Veel coins tegelijkertijd op slaan

Nadelen
Voelt wat plastic aan
Mist sommige geavanceerde functies die je wel op de Model T hebt
Geen touchscreen

Trezor One