De 5 beste crypto exchanges

Wil jij Bitcoin kopen en verkopen, dan is een goede en betrouwbare exchange onmisbaar. Het gaat niet alleen om een exchange met voordelige prijzen, maar er zijn een hoop factoren die samen onze favoriete exchanges vormen. In dit artikel lopen we door onze top 5 exchanges, waarbij we letten op diverse factoren waaronder betrouwbaarheid, veiligheid, kosten, klantenservice, aantal coins en nog veel meer. Onderaan deze pagina vind je alle factoren en hoe wij deze meenemen in het bepalen van onze favoriete exchanges.

1. Bitvavo – Favoriete Nederlandse exchange

Onze favoriete exchange in Nederland is Bitvavo. Een relatief jonge speler (2018) die in enkele jaren uitgegroeid is tot 1 van de grootste exchanges van Nederland. Hun team zit in Amsterdam, en werkt hard aan de toekomst om de kloof tussen traditionele en digitale valuta te overbruggen. Ze ondersteunen meer dan 50 verschillende cryptocurrencies, hebben meer dan 8 verschillende betaalmogelijkheden en rekenen maximaal 0.25% transactiekosten. De interface zelf zit goed in elkaar, en het is makkelijk om cryptocurrencies te kopen en verkopen. In het dashboard heb je goed overzicht van jouw portfolio en de totale waarde hiervan. Omdat deze partij in Nederland gevestigd is dien je wel te voldoen aan de DNB regelgeving. Dit betekend dat je je account zal moeten verifiëren om te kopen en verkopen, maar je kunt er gerust in zijn dat het om een Nederlandse partij gaat die veilig omgaat met je gegevens. Voor de geavanceerde gebruiker is er ook een trading omgeving waar je direct met elkaar kunt handelen en gebruik kunt maken van stop limit orders.

Voordelen
Gevestigd in Amsterdam
Betalen met iDeal
Staking mogelijk
Snelle klantenservice
Grootste van Nederland
Veilig met 2FA, IP whitelist

Nadelen
DNB verificatie vereist

Actie: Geen handelskosten over de eerste €1000. Gebruik code 3A656C4D36

Bitvavo aanbieding

2. Coinbase – Beursgenoteerd bedrijf

Coinbase is onlangs naar de NASDAQ beurs gegaan, en is hiermee het eerste beursgenoteerde bedrijf in de cryptospace. Hiermee is het een gerenommeerde naam met kennis van zaken. Het bedrijf is in 2012 opgericht door Brian Armstrong en heeft sindsdien meer dan 56 miljoen leden gekregen. Coinbase wordt gebruikt door zowel consumenten als grote professionele partijen en heeft meer dan 223 miljard dollar aan assets op hun platform staan. Ze waren de allereerste crypto-exchange en maakte het voor het eerst in de historie makkelijk om bitcoin te kopen en verkopen. Coinbase heeft een makkelijk interface aan de voorkant die aangeraden wordt voor beginnende gebruikers; maar ook een uiterst geavanceerde back-end voor professionals en grote partijen die miljoenen tegelijk investeren.

Voordelen
Allereerste exchange in de wereld
Beursgenoteerd
Gevestigd in de USA
Veilig met 2FA, Smart Locks and Whitelist.

Nadelen
Slechte klantenservice

Actie: Krijg $10 gratis bij aankoop van $100

Gratis $10 op Coinbase

3. Binance – Meeste altcoins

Wanneer je op zoek bent naar vrijwel ieder mogelijke Altcoin is Binance jouw favoriete platform. Waar Coinbase en Bitvavo zo’n 50 coins ondersteunen, vind je op Binance honderden zo niet duizenden soorten cryptocurrencies. Van kleine Chinese altcoins tot de nieuwste hype. Binance voegt voortdurend nieuwe coins toe en loopt vaak voor op andere partijen wat betreft innovatie en nieuwe systemen. Omdat Binance gevestigd is in de Cayman Islands hebben zij minder strenge regelgeving. Dit heeft als voordeel dat ze sneller kunnen schakelen en meer mogelijkheden bieden, maar als nadeel dat het wellicht ook minder veilig is en dat het risico op verlies of fraude groter is. Er is simpelweg minder toezicht op de Cayman Islands, dus het is aan jouw of je je hier prettig bij voelt.

Voordelen
Meeste coins wereldwijd
Staking, Lending, Earn
Grootste platform kwa volume

Nadelen
Gevestigd in Cayman Islands
Warrige interface
Niet mogelijk om direct met euro’s te kopen

Actie: 5% kickback op jouw transacties

5% kickback Binance

4. Waves – Beste gedecentraliseerde exchange

Waves is een gedecentraliseerde platform waarop je coins kunt kopen en verkopen. Het is gebasseerd op WAVES coin die al enkele jaren meegaat en in de TOP100 currencies staat van coinmarketcap. Op deze exchange kun je direct met anderen handelen en jouw coins kopen en verkopen. Verder biedt de exchange opmerkelijk hoge verdienmodellen tot wel 60% per jaar. Het is soms echter onduidelijk hoe dit precies werkt, en wat de riscio’s zijn. Houdt er dus rekening mee dat deze hoge percentages ook met risico’s komen, en het is niet helemaal duidelijk wat risico precies is. Waves Exchanges is in principe volledige anoniem, zonder enige vorm van registratie.

Voordelen
Gedecentraliseerd
Verdien hoge percentages op jouw crypto
Diverse verdienmogelijkheden
Onafhankelijk van overheid, instanties etc.
Volledig anoniem

Nadelen
Soms onduidelijk hoe het precies werkt
Risico’s verbonden aan hun verdienmogelijkheden
Hoofdkantoor is in Rusland
Niet direct handelen met euro’s

Actie: Krijg 0.3% extra USDN bij aankoop

0.3% reward op USDN

5. Kraken Kraken– Goede allrounder

Kraken doet eigenlijk alles goed, maar is niet overal de winnaar. Het is hiermee een hele goede allrounder voor iemand die van alles wat wilt. Zo is een gevestigde naam die al langer bestaat, met hun hoofdkantoor in San Francisco. Ze ondersteunen een flink aantal coins, heeft geavanceerde tradingsfuncties en ondersteund het direct kopen en verkopen in euro’s. Ook over hun klantenservice horen wij zeer goede verhalen, met snelle en inhoudelijke reacties. De Fee kan voor kleine traders iets hoger zijn, maar gaat flink omlaag wanneer je wat meer handelt.

Voordelen
Goede allrounder met van alles wat
Kopen en verkopen in euro’s
Goede klantenservice
ETH2 staking

Nadelen
Beperkt aantal coins
Iets duurder bij klein volume

Kraken

Overzicht exchanges

Bitvavo Coinbase Binance Waves Kraken
Betrouwbaarheid
Veiligheid
Aantal coins
Kosten
Klantenservice
Extra functies
Aanbieding Gratis handelskosten Gratis $10 5% kickback 0.3% reward op USDN Ga naar Kraken

Betrouwbaarheid
Hoe veilig is de exchange? Welke zekerheden heb ik? Hierbij kijken wij bijvoorbeeld naar de locatie van het hoofdkantoor, hoe lang het bedrijf al bestaat, aan welke regelgeving zij voldoen en wat hun reputatie is op het internet. Zo scoort een Nederlands bedrijf dat 10 jaar bestaat langer dan een Russisch bedrijf dat vorig jaar gestart is.

Betaalmogelijkheden
Het aantal betaalmogelijkheden is hier belangrijk, waarbij we met name kijken naar methodes die voor Nederlanders fijn zijn. Denk dus met name aan iDeal en de ondersteuning van Nederlandse banken.

Veiligheid
Het verschil ten opzichte van betrouwbaarheid is dat het hier gaat om de veiligheid van individuele accounts. Gelukkig zien we dat dit standaard vrij hoog is, waar de meeste partijen 2FA aanbieden. Verder zien we graag het tijdelijk locken van je coins, het whitelisten van withdrawal adressen en IP + geolocatie beveiliging. Sommige partijen bieden ook nog ondersteuning voor geavanceerde opties als Yubikeys.

Aantal coins
Meer coins is in deze categorie beter. Alle partijen ondersteunen de grote munten als Bitcoin en Ethereum, maar voor bepaalde altcoins zit je beter bij bepaalde partijen.

Kosten
De kosten zijn redelijk universeel, waarbij sommige partijen wat goedkoper uitkomen. Meestal zien we een transactiefee van 0.25%, die omlaag gaat naarmate je meer handelt. Gelukkig zien wij geen maandelijkste kosten of vaste lasten, en beperkt het zich tot transactie koten.

Klantenservice
Hierbij kijken we naar de bereikbaarheid van de klantenservice, de snelheid en ook de professionaliteit. Helaas moeten wij hier opmerken dat sommige exchanges ver onder de maat presteren, en pas na weken reageren.

Extra functies
Dit zijn opties buiten het kopen en verkopen van cryptocurrencies. Denk aan dingen als staking, lending, of andere vormen van trading.

 

Laat jouw coins niet op een exchange staan

Exchanges zijn voor kopen en verkopen, niet voor het (lange termijn) opslaan van jouw cryptocurrencies. Hoe veilig een exchange ook lijkt, uiteindelijk ben je afhankelijk van een derde partij. Mocht er ooit iets gebeuren, dan kun je waarschijnlijk fluiten naar jouw crypto. Hierom zegt men ook: “Not your keys, not your coins“. Oftewel, zorg dat je jouw cryptocurrencies in eigen beheer hebt! Wij hebben een uitgebreid artikel over het veilig opslaan van jouw crypto. Een hardware wallet is een goede start, waarbij je de beveiling nog verder kunt verbeteren met geavanceerde opties.


Wij hebben ons best gedaan bovenstaande gegevens zo accuraat mogelijk weer te geven. Informatie is echter onder voorbehoud en kan fouten bevatten.
Dit is geen beleggingsadvies. Aan sommige diensten zijn risico’s verbonden. Doe je eigen onderzoek.