Bitcoin Gold

In november 2017 was er opnieuw een hard fork binnen de Bitcoin Blockchain. Als gevolg van deze splitsing ontstond Bitcoin Gold. Net zoals eerder met Bitcoin Cash gebeurde splitst hierbij de blockchain op in een nieuwe chain waar als het ware een nieuwe coin uit ontstaat.

Bitcoin Gold is een fork van Bitcoin, waarbij de historie van Bitcoin en Bitcoin Gold wordt gedeeld t/m block 491407 (dit was 24 oktober). Omdat Bitcoin Gold vervolgens een ‘pre-mine’ periode heeft is het onduidelijk wanneer de cryptomunt precies zal lanceren. Indien jij Bitcoins had voor block 491407, heb je automatisch dezelfde hoeveelheid bitcoin gold als je hoeveelheid bitcoin.

Had jij voor de split 0.5 Bitcoin, dan heb je na de fork 0.5 Bitcoin + 0.5 Bitcoin GOLD.
Je krijgt dus ‘gratis geld’, en als het goed is kun jij jouw Bitcoin Gold nog altijd claimen als je dat nog niet gedaan hebt*.

Bitcoin Gold op Hardware Wallet

Op het moment dat Bitcoin Gold vrijkwam was dit de zoveelste fork in korte tijd. Na Bitcoin Cash was het niet zeker if Bitcoin Gold ook ondersteund zou worden door bijvoorbeeld Ledger of Trezor. Waar het eerst leek alsof ondersteuning beperkt zou blijven kwam Ledger opeens met de volgende tweet:

Naar aanleiding van deze update wordt Bitcoin Gold volledig ondersteund. Al snel volgende ook de andere fabrikanten.

De TREZOR hardware wallet ondersteund ook Bitcoin Gold. De bitcoin die je in je wallet hebt staan op het moment van fork ontvang je automatisch ook in de vorm van Bitcoin Gold. Indien je simpelweg je BTC en BTG wilt opslaan op je TREZOR hoef je verder niks te doen.

Dankzij het gebruik van een hardware wallet heb jij volledige controle over je eigen private keys. Dit betekend dat als de blockchain opsplitst in nieuwe munten jij in theorie ook toegang hebt tot deze nieuwe munten dankzij jouw private keys. Indien je jouw coins bijvoorbeeld op een Exchange hebt staan, hebben zij de controle over jouw keys en is het maar de vraag of zij jou toegang geven tot de nieuwe munt.

Het is dus verstandig om jouw Bitcoin voor de fork op een Hardware Wallet op te slaan zodat je zeker bent van je eigen private keys.

Bitcoin Gold

Replay Protection

Replay Protection voorkomt dat transacties op de Bitcoin Gold chain opnieuw worden uitgevoerd op de reguliere Bitcoin chain en andersom (Na de fork zijn er 2 aparte chains). Aangezien Bitcoin Gold een fork is van Bitcoin zijn de signatures, het transactie formaat enzovoort hetzelfde. Hierdoor kan een transactie op de ene chain gekopieerd worden naar de andere chain, waarbij het mogelijk is om onbedoeld munten kwijt te raken.

Indien BTC geen replay protection heeft kan het ervoor zorgen dat wanneer je Bitcoin Gold overmaakt, je tegelijkertijd ook je reguliere Bitcoin overmaakt. Uitgeven van BTC kan leiden tot uitgeven van BTG en andersom. Dit is anders dan Bitcoin Cash, waar replay protection direct was geïmplementeerd. Hierdoor duurde het wat langer voordat Ledger en Trezor deze nieuwe fork ondersteunde. Destijds was dit een veelbesproken probleem op Github, maar inmiddels is het gelukkig opgelost.