was successfully added to your cart.

Winkelmand

Laten we er vanuit gaan dat jij veel geld hebt geïnvesteerd in Cryptocurrencies, of dat jouw investeringen de laatste jaren flink zijn toegenomen en daardoor inmiddels veel geld (in euro’s) waard zijn. We zien regelmatig mensen die dit enthousiast delen op social media, om hun succesverhalen te delen met anderen. “In 2 maanden van €5000 naar €100.000!“,  “Wow mijn crypto +2000% in een week“. Je kent de posts wel.

Hoewel wij het enthousiasme begrijpen, zet dit als het ware een target op jezelf. Opeens weet iedereen dat er in jouw cryptofunds een serieus bedrag zit, en wordt jij een ideaal doelwit van hackers en dieven, zowel online als offline. Social Media is vaak minder anoniem dan jij denkt en namen, e-mail adressen, locaties en adressen kunnen makkelijk achterhaald worden.

Ons advies is dan ook om NIKS te posten over de waarde van jouw crypto op social media of andere openbare kanalen. Je mag gerust delen wat je into crypto en de markt van blockchain en cryptocurrencies verder helpen. Maar zorg ervoor dat je niet een duidelijk doelwit wordt. Op straat zou je ook niet schreeuwen dat je 10.000 euro op zak hebt.

Online beschermen

Om je te beschermen tegen online aanvallen en hacks adviseren wij dan ook om het merendeel van jouw funds op te slaan op een hardware wallet. Hiermee maak het hackers vrijwel onmogelijk om jouw funds te stelen van jouw device, dankzij de afscheiding van jouw private keys. Zelfs als men weet jij dat veel geld hebt staan op dit apparaat is het nog steeds vrijwel onmogelijk om erbij te komen. Met name voor langere tijd en cold storage adviseren wij een hardware wallet. Kleinere bedragen en hoeveelheden die je bijvoorbeeld gebruikt om te traden kunnen tijdelijk op een Exchange staan, maar laat ze hier ook niet onnodig lang achter. Mocht jij een een offline wallet gebruiken, laat die dan ook niet overal zien en berg hem netjes ergens op.

Offline beschermen

Naast de gevaren van online hacks, cyberaanvallen en virussen loop je ook offline een risico. Mensen kunnen jouw fysiek bedreigen en daarmee jouw crypto stelen of wachtwoorden van jouw eisen. Ook zijn er verhalen van douanes en andere overheidsinstanties die eisen dat ze toegang krijgen tot jouw hardware wallet (onder het mom van witwassen voorkomen). Om deze bedreiging te voorkomen is het mogelijk om te werken met verborgen wallets. Dit zijn als het ware verborgen accounts op jouw hardware wallet die zich verschuilen achter een nep-wallet.

Stel je voor dat je over straat loopt maar je vertrouwd de buurt niet helemaal. Je hebt wel geld nodig dus je moet het meenemen, maar je bent bang dat iemand het zou kunnen stelen.  Een idee is dat om meerdere portemonnee’s mee te nemen. Een echte waar je het meeste geld in stopt, deze houd je goed verborgen. En een neppe, waarin je een klein beetje geld stopt zodat het geloofwaardig is. Mocht iemand jouw portemonnee dan willen stelen, dan geef je ze de neppe en niet de echte. De dief gelooft dat dit de echte is, en jij bent maar een klein deel van je geld kwijt.

Dit is eigenlijk het principe achter verborgen wallets (Hidden wallet). Deze functie wordt inmiddels ondersteund door de meeste wallets. Eerder schreven wij al over de Advanced Passphrase functie van Ledger. Zij noemen dit ook wel plausible deniability. Ook Trezor en ander hardware wallets hebben deze functie.

Naast een verborgen wallet kun je ook overwegen om jouw funds te verdelen over meerdere hardware wallets. Wanneer jij bijvoorbeeld een bepaald bedrag bereikt (zeg 10.000 euro) zet je dat op jouw wallet en sla je deze vervolgens veilig ergens op (een kluis?). Je gaat dan verder met een nieuwe wallet totdat daar weer datzelfde bedrag op staat. Zo heb je nooit al jouw funds op 1 apparaat staan en verspreid je het risico, terwijl het merendeel van jouw funds veilig blijft.

Algemene tips

  • Praat gerust over crypto en blockchain in het algemeen, maar heb het nooit over hoeveel crypto je hebt of hoeveel het waard is.
  • Praat niet over jouw account-balans met mensen die je niet goed kent, of zelfs niet met mensen die je wel goed kent.
  • Voorkom post op social media en andere kanalen over jouw crypto-value.
  • Post nooit jouw recovery seed online, ook niet op een foto.
  • Gebruik regelmatig nieuwe ontvangst adressen zodat het lastig is voor mensen om jouw te tracken.
  • Maak gebruik van de hidden wallet functie.
  • Gebruik bij grote hoeveelheid meerdere wallets om het risico te verspreiden.

Meer tips vind je ook in onze post 10 tips om cryptocurrencies veilig opslaan.

Sander

Author Sander

More posts by Sander

Leave a Reply

De waardering van www.hardwarewalletonline.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 382 reviews.