Skip to main content
Hardware WalletLedger

Ledger Nano X sneak preview

By 11 maart 2019No Comments

Binnen 2 weken zal de Ledger Nano X eindelijk zijn debuut maken op de markt. De hardware wallet heeft een Bluetooth connectie en bijbehorende iOS en Android app. Hiermee heeft het de potentie om de manier waarop we met crypto omgaan voor altijd te veranderen.

Vandaag kwam het bekende Youtube kanaal Boxmining met een sneak preview van de nieuwe Ledger naar buiten. Hieronder zullen wij de ervaring van Boxmining met jullie delen. Op dit moment hebben wij zelf helaas nog geen Nano X in handen, dus het is nog even wachten op de definitieve review.

Nano X gebruiken

Zoals je waarschijnlijk weet heeft de nieuwe wallet een groter scherm, Bluetooth en een ingebouwde batterij. Hij is makkelijk aan te sluiten op jouw smartphone zodat je hem overal kunt gebruiken. Crypto versturen gaat met behulp van jouw mobiele telefoon en een QR code. Je klikt op Bitcoin versturen, scant de QR code van het betreffende adres en vervolgens moet je deze op de hardware wallet bevestigen. Dit proces is zeer soepel en je word er makkelijk dooreen gestuurd op jouw mobiele telefoon. Ter beveiliging loopt de bevestiging zelf loopt via de hardware wallet. Dit zorgt ervoor dat het gebruik nog steeds super veilig is terwijl het gebruikersgemak is toegenomen. Je logt in met je pincode, bevestigd de hoeveelheid en het adres en de transactie wordt uitgevoerd.

Volgens de preview voelt de Ledger Nano X een stuk robuuster en steviger aan dan de Nano S. Dit is een goed punt want het vorige model kreeg nog wel eens commentaar dat het wat fragiel aanvoelde. Het nieuwe model heeft dan ook een flinke update gekregen. De Nano X is ietsje groter (zo’n 25%) en dikker waardoor het geheel steviger overkomt. Het gewicht is hiermee ook toegenomen, maar met 36 is dit niet echt zwaar te noemen. De toename in gewicht heeft ook te maken met de ingebouwde batterij die 7 tot 8 uur meegaat.

Dankzij het grotere geheugen kunnen er meer apps tegelijkertijd worden geïnstalleerd. Dit kan direct vanaf een mobiele telefoon gebeuren waardoor een computer niet eens meer noodzakelijk is. Verbind de hardware wallet via Bluetooth, geef toestemming voor installatie (allow ledger manager) en de applicatie wordt direct op de Nano X geïnstalleerd. Vervolgens kun je accounts toevoegen zoals je dat nu al gewend bent van Ledger Live.

Preview Ledger Nano X

Bluetooth

Met de introductie van Bluetooth zijn er vele vragen over de veiligheid en zekerheid van een dergelijke verbinding. Sommige internet gebruikers blijven sterk voor een fysieke verbinding met behulp van een kabel. Ledger heeft dit uiteraard zeer uitgebreid getest en diverse maatregelen genomen om dit uiterst veilig te maken. Beveiliging en veilige opslag van jouw cryptocurrencies is hun belangrijkste doel.

Het is wat lastig uit te leggen maar om de beveiliging te verhogen wordt de veiligheid van de Bluetooth verbinding voortdurend getest. De MCU controleert voortdurend of de verbinding wel klopt en zal direct een melding geven wanneer er iets geks gebeurd. Mocht het op een gekke manier alsnog lukken om de verbinding te kraken dan moet degene alsnog voorbij de security chip komen die vrijwel niet te hacken is. Op het apparaat dien je de transacties te verifiëren. Hierop zie je zowel het adres als de hoeveelheid, en dit is dus vrijwel niet te kraken.

In een interview met het development team wordt toegelicht dat men het allernieuwste Bluetooth protocol gebruikt met de hoogst mogelijke veiligheid. De Nano X en de mobiele telefoon moeten altijd gepaird worden waarbij er een controle plaatsvind. Hier wordt een soort digitale handtekening opgezet zodat het meteen opgemerkt zou worden als er een ander apparaat tussenkomt. Het Bluetooth protocol is volledig geïsoleerd van de MCU. Mocht ooit blijken dat er iets mis is met de Bluetooth verbinding dan zal jouw MCU en secure element alsnog veilig zijn.

Knoppen aan de voorkant

Waar de Nano S de buttons aan de bovenkant had heeft de nieuwe Ledger Nano X twee knoppen aan de voorkant. Deze zijn makkelijker met je duim te besturen, een beetje zoals je dat gewend bent van je smartphone. Bovendien voelen de knoppen een stuk steviger aan en zijn ze mooier geïntegreerd in het geheel. Het voelt alsof ze een stuk langer mee zullen gaan en dat het gebruik ervan prettiger zal zijn.

De USB verbinding is geupgrade van USB-mini naar USB-C, voor een snellere en stabielere verbinding.

Nano X of Nano S?

Het blijft natuurlijk de vraag of de Nano X of de Nano S wallet geschikt is voor jou. De Nano S is onlangs in prijs verlaagd naar 59 euro, terwijl de X momenteel op 119 euro zit.

Indien je niet veel coins hebt en maar weinig transacties doet is de Nano S waarschijnlijk prima geschikt voor jou. Als je echter vaak transacties doet en dit eventueel onderweg wilt doen dan is de Nano X de ideale oplossing. Je kunt er ook voor kiezen om dit met een mobiele wallet te doen, maar je loopt dan wel een flink risico op het verlies van jouw coins. Met de hardware wallet heb je dan alsnog een extra laag van beveiliging. De verbeterde interface en ontwerp maken de gehele ervaring ook wat soepeler. Indien je serieus bent met crypto is de Nano X waarschijnlijk jouw favoriete keuze. Indien je er niet heel veel mee doet maar het wel veilig wilt opslaan is de Nano S jouw optie.

Hieronder vind je de volledige video preview van de Ledger Nano X hardware wallet.

Leave a Reply

De waardering van www.hardwarewalletonline.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 855 reviews.