was successfully added to your cart.

Winkelmand

Hardware Wallet

De toekomst van Hardware Wallets

By 3 oktober 2018 No Comments

Nu Blockchain en Cryptocurrencies stevig gevestigd zijn zien we steeds meer ontwikkelingen rondom de technologie. Niet alleen mining rigs worden steeds sneller en energie zuiniger, er is ook flink veel ontwikkeling op het gebied van hardware wallets.

De eerste hardware wallets zijn in principe een sterk beveiligde USB-opslag met gespecialiseerde software en een aparte security chip. Deze apparaten doen precies wat je ervan wilt, ze zorgen ervoor dat je cryptocurrencies veilig kunt opslaan. Nu de markt steeds groter wordt en niet alleen first adopters interesse hebben, is het logisch dat ook de hardware wallets een evolutie doormaken. Uiteindelijk moet iedereen deze wallets kunnen gebruiken, en zijn lastige stappen of ingewikkelde software geen optie meer.

Touch screen kleurenscherm

Zo zien wij al de eerste modellen met een touch screen kleurenscherm. De Ledger Blue was de eerste wallet met een kleurenscherm, maar had de nodige productie problemen. De Ledger Blue bleek niet op grote schaal mogelijk en is tegenwoordig alleen nog als een business-solution beschikbaar. De wallet die dan voor het grote publiek beschikbaar was is de Trezor T. Met een prijs ongeveer de helft van de Ledger Blue is deze ook een stuk betaalbaarder en voor veel gebruikers een mogelijke aankoop. Deze wallet bevat een handig touch screen kleurenscherm waarop je makkelijk alle opdrachten kunt invoeren en verwerken. Deze natuurlijke evolutie verwachten wij terug te zien in alle toekomstige high-end hardware wallets. Om de markt vriendelijk te houden voor mensen die er net mee beginnen blijven er waarschijnlijk ook goedkopere opties beschikbaar zonder beeldscherm. Zo kan iedereen kiezen wat bij hem of haar past.

Bluetooth

De Ledger Blue experimenteerde er al even mee maar besloot al snel deze functionaliteit uit te schakelen. De toevoeging van Bluetooth kan het gebruik veel vriendelijker maken, maar brengt de nodige risico’s met zich mee. Enige vorm van draadloze verbinding is gevoelig voor hacks; iets wat je met alle macht wilt voorkomen bij een bitcoin wallet. Wij zien dan ook nog weinig tot geen hardware wallets met wifi verbindingen. Archos kondigde onlangs aan in Q1 2019 een wallet met bluetooth verbinding te lanceren. Deze Safe-T touch bevat een beveiligde Bluetooth verbinding waar zowel software- als hardware-matig de nodige beveiliging op zit. Het lijkt dan ook logisch dat in de toekomst meer en meer hardware wallets draadloze verbindingen krijgen. Dit is wat ons betreft een goede zaak, zolang beveiliging prioriteit blijft. Een draadloze connectie zal de wallets voor veel meer mensen toegankelijk maken, maar juist hier moet de veiligheid in de gaten worden gehouden. Het is niet de bedoeling dat men op een openbaar wifi netwerk met een onbeveiligd wifi netwerk aan de slag gaat. Dat is vragen om problemen. Een uitdaging op zowel software gebied als kwa hardware, maar wij hebben er vertrouwen in dat de markt deze kant op gaat.

Smartphone

Wij zien een aantal wallets op de markt die in verbinding staan met jouw smartphone. Dit kan bijvoorbeeld zijn als extra beveiliging (2-stap verificatie), maar ook om opdrachten sneller uit te voeren of om te besparen op een beeldscherm. Enkele maanden geleden werd in Amerika de Bitfi wallet gelanceerd. Deze wallet had torenhoge verwachtingen en er was een hele hype omheen, maar deze is nu wat afgekoeld. Een combinatie van hardware wallet en smartphone lijkt een logische keuze. Waarbij er kan worden bespaard op bepaalde kosten. Net als bij de draadloze verbinding zal het hierbij cruciaal zijn dat de veiligheid op orde is. Android is uiterst veilig maar kent alsnog bepaalde risico’s. De vraag is of Apple met iOs überhaupt deze apps zal toestaan.

Archos Safe-T touch achterkantEen pinpas

In een interview met de CEO van Archos bleek al snel dat er een serieuze visie zit achter deze volledig nieuwe bedrijfstak van dit miljoenen bedrijf. Archos springt niet zomaar in om wat geld te verdienen, zij hebben een visie over de toekomst van cryptocurrencies en hoe deze in het dagelijks leven geïntegreerd zullen worden. De CEO, Loic, heeft het over een draagbare hardware wallet die de pinpas moet vervangen. In plaats van een portemonnee neem jij je wallet mee om te betalen. Vereisten zijn dat betalingen snel verlopen, dat de interface gemakkelijk is, en dat het apparaat betrouwbaar en compact is. Wanneer een groot bedrijf als Archos de markt opkomt nemen zij jarenlange ervaring mee op het gebied van hardware. Bekend met het proces van smartphones blijkt al snel dat Loic precies weet waar hij het over heeft. Kennis over het ‘ handgevoel ‘ en de gebruikerservaringen schijnen duidelijk door. De toekomstige hardware wallet moet volgens Archos er net zo strak uitzien als jouw smartphone. Een mooi stuk aluminum, een strak scherm, draadloze verbinding, wellicht NFC, en makkelijk mee te nemen. Er zijn allerlei mogelijkheden, zoals de afscheiding tussen een snelle en mobiele wallet en een meer long-storage solution. De mobiele wallet gebruik je onderweg, terwijl je de rest veilig in de long storage zet. Vergelijk het met jouw betaalrekening en de spaarrekening. Als het aan Loic ligt heeft in de toekomst iedereen zo’n mobiele hardware wallet; en hebben de banken een nieuwe business-model nodig.

De toekomst

Hoe de hardware wallets zich precies zullen ontwikkelen blijft natuurlijk de vraag. Technologische ontwikkelingen gaan snel en zullen altijd invloed hebben op dit proces. Duidelijk is wel dat we de kinderschoenen al lang voorbij zijn en dat er steeds grotere budgetten rond gaan. Een wallet is niet meer ‘ alleen een usb stick’ maar zijn mooie stand-alone apparaten die kwa specs kunnen concurreren met smartphones. Vooralsnog lijken de prijzen te liggen rond de 75 euro voor de meer klassieke wallets, en zullen toekomstige wallets waarschijnlijk tussen de 150 en 200 euro liggen. Wie weet zien we wel wallets direct geïntegreerd in smartphones, al vergt dat nog wel de nodige stappen. Het lijkt erop dat veel bedrijven in januari 2019 hun toekomstige modellen zullen lanceren op CES in Las Vegas. Wij zijn benieuwd waar de markt naar toe gaat!

Sander

Author Sander

More posts by Sander

Leave a Reply

De waardering van www.hardwarewalletonline.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 382 reviews.